Mindenkinek megéri a magyar fiatalok közül a megújult, „Európa-bajnok szakképzésbe” jelentkezni – közölte Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztési projektjének hétfői nyitórendezvényén. A középiskolai jelentkezés határideje idén február 21., azaz holnapután szerda.

DSC_287420231018 Győr

Szakképzés a vármegyében, 
Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola, festő képzés 

Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld20231018 GyőrSzakképzés a vármegyében, Győri SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola, festő képzés Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld
Mindenkinek megéri a szakképzést választani az államtitkár szerint. Fotó: Csapó Balázs

Hankó Balázs közölte: 2024 a fejlesztések éve a szakképzésben, amelynek a klasszikus szakmák mellett a modern szakmákban is kiváló versenyeredményei vannak. Úgy vélte, a felsőoktatással és felnőttképzéssel megtámogatva kell a magyar gazdaságot tovább erősíteni, a kitűzött foglalkoztatási célt elérni.

Pölöskei Gáborné, a KIM szakképzésért felelős helyettes államtitkára korábban úgy nyilatkozott: a technikumokban két évig, a szakképző iskolákban pedig egy évig tart az ágazati oktatás, ahol a diákok megismerik a munkaköröket és a választható szakmákat. Arról, hogy melyik szakmát választják, az ágazati alapvizsgák teljesítése után kell dönteniük. A helyettes államtitkár kiemelte: így kitolódik és megalapozottabbá válik a szakmaválasztás.

Mindenkinek megéri

Hankó Balázs közlése szerint 96 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzés modernizációjára, ebből 53 milliárd forint jut 110 ezer négyzetméternyi épület építésére vagy felújítására, a többit eszközbeszerzésre fordítják.

Székesfehérvárnak kiemelt szerepe van a megújuló szakképzésben, amit jól bizonyít, hogy hat helyszínen 6,4 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a jövőben. 

Az infrastrukturális és digitalizációs beruházások révén olyan szakmákat tanulhatnak a fiatalok, amelyek jövőt, versenyképes jövedelmet és azonnali elhelyezkedést garantálnak számukra – tette hozzá Hankó Balázs.

Minden szakképzésben részt vevőnek jár az ösztöndíj, ami havi 16 ezer forint a szakképző iskolákban, és nyolcezer forint a technikumokban az első ágazati években. Amikor a tanuló a technikumban már szakmát tanul, akkor az ösztöndíjat a teljesítményétől teszik függővé: aki jeles osztályzatot ér el, havonta 60 ezer forintnál is többet kaphat. A szakképző intézményekben a diákok döntő többsége duális képzésbe kerül, ahol a vállalatok munkaszerződést kötnek velük, így 100–160 ezer forintot kereshetnek egy hónapban. Jut a tanárok béremeléséből a szakképzési dolgozóknak is.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a város általános és középiskolái mellett a szakképző helyek is megújulnak végre, miközben a fejlesztések az egész agglomerációt érintik, mivel a tanulók egy része onnan jár a megyeszékhely iskoláiba.

A városvezető korábban beszámolt arról is, hogy mennyit és mire költöttek el az Európai Uniótól érkező forrásokból a 2014 és 2020 közötti elszámolási időszakban, egyúttal további 13 milliárd forintot várnak az aktuális költségvetési időszakban Brüsszelből.

Többmilliárdos fejlesztés Székesfehérváron és vonzáskörzetében

A hazai szakképzési fejlesztésről Wetzl Viktor projektmenedzser számolt be. A tájékoztatás szerint Fehérváron:

  • a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában 2,645 milliárd forintból 1500 négyzetméteres új épületszárny létesül, amelyben tankonyha, tanétterem, tancukrászda, tanszálloda, tanrecepció, kereskedelmi szaktanterem és kereskedelmi informatikai szaktanterem kap helyet,
  • a Bugát Pál Technikum épületének földszintje 361 millió forintból újul meg energetikailag, ebből tanóvodát és tanbölcsődét, illetve egészségügyi szaktantermet alakítanak ki,
  • a Széchenyi István Műszaki Technikumban és a Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a gépészeti tanműhelyek energetikai korszerűsítése és belső tereinek felújítása valósul meg 290 és 227 millióból, ezenfelül gépbeszerzésekre további 127 és 525 millió forintot fordítanak.

Ehhez jönnek még fejlesztések Móron és Bicskén 1,8 milliárd forint értékben. A projekt tervezett befejezése 2026. március vége.