Karrier

Nem jött be a négynapos munkahét a Telekomnak, más megoldást keres

A vállalat beszámolója szerint a Telekom-alkalmazottak egy része akadály nélkül oldotta meg a feladatokat az intenzívebb négy nap alatt, de közben egyértelművé vált, hogy többségük munkája jellege, vagy élethelyzete miatt nem tudott ebben a modellben kellő hatékonysággal dolgozni. A telekommunikációs cég arra a következtetésre jutott, hogy a négy- és az ötnapos munkarend párhuzamos működése hosszú távon üzleti kockázatokat jelentene.

A Magyar Telekom még 2022 nyarán indította el pilot programját a négynapos munkarend tesztelésére. A magyar munkaerőpiacon egyedülálló kísérlet során a telekommunikációs cég 300 kolléga részvételével tanulmányozta ennek megvalósíthatóságát nagyvállalati környezetben. Másfél évnyi tapasztalat eredményeit összesítve és mérlegelve kiderült, hogy a négynapos modell nem alkalmazható egységesen minden munkatársra, így a társaság úgy döntött, lezárja a projektet és tovább keresi azt a megoldást, amely széles  körűen biztosíthatja a munka- magánélet egyensúlyának javulását – olvasható a vállalat közleményében.

telekom
A Magyar Telekom február 29-vel lezárja a négynapos munkahét pilot időszakát.
Fotó: GettyImages

Hetente gyűjtöttek információt a Telekomnál a négynapos munkahétről 

A kísérlet lényege az volt, hogy változatlan alapbér és feladat mellett ugyanazt a hatékonyságot el lehet-e érni, mint heti öt napban. Az információgyűjtés során hetente vizsgálták, 

  • hogyan változik a kollégák teljesítménye, hangulata, valamint 
  • elemezték a tesztcsapatokon belüli fluktuáció alakulását, 
  • a betegszabadságok változását, illetve 
  • a négynapos munkahét hatását a toborzás-kiválasztásra és a munkáltatói márkára. 

A másfél év alatt több mint 100 kérdőíves felmérést és mintegy 50 mélyinterjút készítettek a vállalat szakemberei a munkatársakkal, adatokat gyűjtve a folyamatról. Azt írják, hogy 

a kezdeti pozitív visszajelzéseket követően a felmérések rávilágítottak, hogy a hosszú távú tesztidőszak során nem minden terület és kolléga tudta ugyanolyan hatékonysággal ellátni a feladatait.

Míg a Telekom-alkalmazottak egy része akadály nélkül oldotta meg a feladatokat az intenzívebb négy nap alatt, egyértelművé vált, hogy többségük munkája jellege, vagy élethelyzete miatt nem tudott ebben a modellben kellő hatékonysággal dolgozni. A vegyes munkarenddel működő csapatok összehangolása hosszú távon szintén kihívásokat jelentett emellett.

Üzleti kockázatot jelent a négy- és ötnapos munkarend párhuzamos működése

Másfél évnyi tesztelést követően tehát világossá vált a Magyar Telekomnak, hogy nem lehetséges egy olyan megoldás bevezetése, amellyel egységesen minden munkavállaló tud élni az egyéni vagy munkafolyamati megkötések miatt, a négy- és az ötnapos munkarend párhuzamos működése pedig hosszú távon üzleti kockázatokat jelentene – mutattak rá. 

Ennek tükrében a vállalat vezetése úgy döntött, hogy akkor jár el felelősségteljesen, ha a négynapos munkahét pilot időszakát 2024. február 29-vel lezárja és tovább keresi azt a megoldást, mely minél több kolléga számára vállalható és általánosan biztosítja a munka-magánélet egyensúlyának javulását.  

A többség négynapos munkahetet szeretne – bár nem való mindenkinek

A Gallup felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka jobban érezné magát kevesebb napi munkával.

 

Magyar Telekom négynapos munkahét munkarend
Kapcsolódó cikkek