Az amerikai munkavállalók elsöprő többsége, 77 százaléka állítja, hogy pozitív hatással lenne az életére és a közérzetére a négynapos, negyvenórás munkahét. A Gallup és a Bentley University közös, a héten nyilvánosságra hozott felmérése szerint 46 százalékukra „rendkívüli módon” pozitív lenne egy ilyen lépés hatása.

Team,At,Work.,Group,Of,Young,Business,People,In,Smart
Akinek be kell járnia a munkahelyére, annak adhat némi rugalmasságot a négynapos munkahét.
Fotó: Shutterstock

A hírrel kapcsolatban a CNN emlékeztetett, hogy a négynapos munkahét tesztelése összességében pozitív eredményeket hozott az Egyesült Államokban és Európában is – így Magyarországon is, ahol a Telekom munkavállalóinak 90 százaléka szívesen folytatná ezt a gyakorlatot. Az érintett cégeknél nőtt a termelékenység, és jobban érezték magukat az emberek. Ennek ellenére nem mindenkinek és nem minden helyzetben lenne hasznos a munkahét lerövidítése. A hibrid munkához hasonlóan sok függ mind a négy nap beosztásától, mind a munkavégzés helyétől és az egyén munkastílusától.

Ezt igazolja a Gallup tavalyi felmérésének eredménye is. Akkor több mint 12 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatottat kérdeztek, akiknek csak a nyolc százaléka dolgozott heti négy napot. Az utóbbiak nem számoltak be arról, hogy jobban éreznék magukat, arról viszont igen, hogy sokkal gyorsabban égnek ki.

Latin,Family,Father,And,Mother,Working,From,Home,Using,Laptop
A négy napba sűrített munka könnyen okozhat kiégést.
Fotó: Shutterstock

A kiégés a munkához kapcsolódó szindróma. Ha az embert arra kényszerítik, hogy négy napba sűrítse a munkáját, amelyet szívesebben végezne el öt nap alatt – és ráadásul hosszabbá válik a munkanapja is –, akkor az kiégést okozhat

– mondta a hírtelevíziónak ezzel kapcsolatban Jim Harter, a Gallup munkahelymenedzsmenttel foglalkozó vezető kutatója.

Sokat számít a munka helyszíne is. Azoknak, akik kénytelenek a munkahelyükön dolgozni, hasznos lehet a négynapos munkahét, mert biztosít bizonyos fokú rugalmasságot. A távmunkában dolgozók azonban élvezik ezt a rugalmasságot, így a számukra kevésbé fontos a kevesebb napból álló munkahét – tette hozzá.

Mother,Working,From,Home,With,Kids.,Quarantine,And,Closed,School
A négynapos munkahét mellett az is fontos, hogy a munkaidő után ne kelljen dolgozni.
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a friss felmérésből az is kiderült, hogy van még 

két másik tényező is, amelyik majdnem olyan fontos a jó közérzet szempontjából, mint a négynapos munkahét:

a megkérdezettek 74 százaléka tartja ilyennek a mentális betegség esetén járó fizetett szabadságot, és 73 százaléka a minél kevesebb elvárt túlmunkát.

A munkaidő utáni munkavégzéssel kapcsolatban a válaszadók 66 százaléka mondta azt, hogy véleménye szerint javulna a közérzete, ha a munkáltatók korlátoznák azt az időt, amelyet a munkavállalóknak munkaidőn kívül e-mailen kell tölteniük. Több mint 60 százalék szerint pedig annak is pozitív hatása lenne, ha ingyenes mentálhigiénés tanácsadást (65 százalék) és mentálhigiénés szűrővizsgálatokat (61 százalék) kínálnának nekik.