Kiskereskedelem

Felpörgött a drogériák forgalma

Három vezető drogérialánc uralja a 280 milliárd forint forgalmú illatszer-kiskereskedelem több mint háromnegyedét.

Magyarországon mintegy hétszáz vállalkozás foglalkozik illatszer-kiskereskedelemmel, együttesen hozzávetőleg 8600 embernek adnak munkát. A kisebb cégek azonban nehezen rúgnak labdába a beszerzés és a logisztika terén sokkal előrébb tartó drogérialáncok mellett, így az ágazat meghatározó szereplői,

a Drogerie Markt (DM), a Rossmann és a Müller, a tavaly már 280 milliárd forintosra duzzadó hazai piac csaknem 80 százalékát fedték le.

Az egy évvel korábban még mintegy 250 milliárdos szektor bővülése lényegében a három meghatározó vállalat árbevétel-növekedésének tudható be, hiszen a DM 85,5 milliárd forintos forgalma tavaly 93,9 milliárdra ugrott, a Rossmanné 68-ról 78,4 milliárdra, a Müller kasszájába pedig az egy évvel korábbi 37,6 után 46,7 milliárd forint folyt be.

Az idén minden bizonnyal a 100 milliárdos árbevételi álomhatárt is átlépő DM a legutóbbi gazdasági évet 259 üzlettel zárta: miközben 44 már meglévő bolt modernebb külsőt kapott, hat új egység nyílt meg, kettő pedig bezárt. A hálózat megújítása idén is folytatódik, a korábban ismertetett tervek 11 új áruház idei megnyitásáról szóltak.

Fotó: VG

A drogéria piacvezető szerepét jelzi, hogy

átlagosan minden harmadik arcápolási és dekorkozmetikai terméket a DM-ben vásárol meg a magyar lakosság, miközben minden negyedik testápolási termék is tőlük kerül a fürdőszobákba.

Mozgalmas időszakon van túl az idén fennállása 25. évfordulóját ünneplő vállalat, hiszen előbb elindította webáruházát, majd megújította törzsvásárlói programját is.

Ugyancsak negyedszázados a magyar piacon a Rossmann, amelynek a 200. magyar üzlete tavaly nyitott meg. A 10 ezer különböző termékből álló kínálat náluk is elérhető online, az e-kereskedelem élénkítése érdekében pedig 12 ezer forintos vásárlás felett ingyenes házhoz szál­lítást kínál a társaság.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Müller dm Rossman drogéria
Kapcsolódó cikkek