Kiskereskedelem

Ősztől drágább lehet a sertéshús és a kenyér

Az idén kevesebb gabona termett Európa-szerte, megnőtt a búza ára, ami a sütőipari termékeknél árnövekedést idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra – írta a Népszava hétfőn.

A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is – mondta a lapnak Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják „lenyelni”, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat. Ez végiggördül a termékláncon és

magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is.

Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet.

Fotó: Kallus György

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak,

mert óriási a verseny az üzletláncok között.

A cikk szerint

a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni,

ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak.

 

gabona árnövekedés sertéshús kenyér
Kapcsolódó cikkek