Kiskereskedelem

Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) valamennyi, jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból.

Kiegészítve korábbi határozatát, az OGYÉI valamennyi, jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja, végleg kivonja a forgalomból. Mint az ismert,

az OGYÉI a laboratóriumi vizsgálatok eredményeképp szeptember 10-én a betegek biztonsága érdekében négy minőségi hibás gyártási tételt kivont a forgalomból.

Az OGYÉI az összes Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltja
Fotó: AFP

Az OGYÉI korábban közleményt is kiadott, amelyben tájékoztatott, hogy a hatóság által vizsgált tételek esetében a laboratóriumi vizsgálatok azt bizonyították, hogy az adott készítmények esetében az ásványi alapanyagból készült hatóanyag természetes fém szennyezői közül az egyiknek a mértéke a megengedett határérték felett volt.

A gyógyszer forgalmazója szeptember 11-én azzal a kéréssel fordult a gyógyszerügyi hatósághoz, hogy elővigyázatosságból, a betegek érdekében a raktáron lévő valamennyi készletét vonja ki végleg a forgalomból.

Annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja az OGYÉI, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni.

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta OGYÉI kivonás
Kapcsolódó cikkek