Kiskereskedelem

Nem tesztelik újra a vasárnapi boltzárat

Heves reakciókat váltott ki, hogy az egyik szakszervezet a vasárnapi boltzár visszaállítását szorgalmazta. Az indoklás szerint a lépés enyhítene a munkaerőhiányon, ám ez erősen kétséges.

A kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Mindez összhangban van a Világgazdaságnak nyilatkozó érintettek álláspontjával.

Riogatás, pánikkeltés

– röviden így kommentálták iparági forrásaink azt a hírt, amely szerint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke levélben kérte Orbán Viktor kormányfőtől, hogy a kabinet vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését.

A Magyar Idők tegnapi cikke szerint Bubenkó Csaba azzal érvelt, hogy az intézkedés enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt a kereskedelemben, s könnyítené a cégek működését.

A Világgazdaságnak megszólaló piaci szereplők szerint a vasárnapi boltzár lefutott dolog, senki sem gondolja, hogy vissza fog jönni. Ennek már csak azért se lenne értelme, mert

a szektorban nincs drámai munkaerőhiány, vagyis a központilag elrendelt szünnap segítségére nincs szükség.

Lapunk úgy tájékozódott, hogy a betöltetlen álláshelyek száma a béremelések jóvoltából a negyedére esett vissza a 350-400 ezer főt foglalkoztató szegmensben, a munkavállalói fluktuáció pedig 30 százalékos arányt mutat, ez megegyezik az európai átlaggal. A boltzár ötletének felmelegítését annak tudták be, hogy a KDFSZ erősnek akarja mutatni magát, s helyezkedik a szakszervezeti rangsorban. Évek óta nem téma ugyanis a vasárnapi tilalom a kormányzat részéről, még érintőlegesen sem.

Fotó: AFP

A hazai legnagyobb érdekvédelmi tömörülése (12 ezer tag nyolcvan munkáltatónál) papíron támogatja a hétvégi boltzárat, de azt már vitatják, hogy ez megoldaná a munkaerőhiány problémáját. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy értékelt, hogy egy ilyen rendelkezés legfeljebb az áruházi napi létszám emelkedését vonná maga után, illetve azt, hogy a heti két garantált szabadnapból az egyik vasárnapra esne.

Ha ezen múlna, akkor a kórházak is bezárhatnának a hét utolsó napján, és az egészségügyben sem lenne emberhiány

– mutatott rá Karsai Zoltán.

Egyúttal jelezte, hogy nincs tudomásuk kormányzati szándékról a boltzár kapcsán, ráadásul a társadalom többsége továbbra is elutasítja ezt a szabályozást. Elképzelhetőnek tartja azonban, hogy a multik elvben támogathatnának egy erről szóló koncepciót, mivel nekik inkább megéri, ha nem nyitnak ki vasárnap.

„Nem kellett kifizetniük annak idején a vasárnapi pótlékot, az aznapra eső forgalmuk 80 százaléka pedig áttolódott szombatra” – mondta a KASZ elnöke. A boltzár ezért nem előnyös a hazai tulajdonú boltoknak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

VOSZ boltzár KDFSZ KASZ reakció Kormányzati Tájékoztatási Központ OKSZ munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek