Kiskereskedelem

Eljárás indult az Alza.hu Kft.-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a webáruházat üzemeltető Alza.hu Kft.-vel szemben, mert úgy véli, hogy a vállalkozás „Black Friday” akciója megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A vállalkozás akciója népszerűsítésére alkalmazott képi és szöveges üzenetei azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy kiemelkedő mértékű, akár 80 százalékos kedvezményre tehetnek szert a Black Friday idején történő vásárlással. A hatóság azonban valószínűsíti, hogy az akcióban részt vevő termékek csupán egy szűk köre volt elérhető ilyen mértékű kedvezménnyel, és a kimagasló árleszállítás nem a hirdetésekben kiemelt termékeket érintette.

Továbbá gyanítható, hogy a vállalkozás ugyanilyen elnevezéssel az év folyamán többször is folytathatott kampányokat, amelyekre szintén kiterjed a vizsgálata.

Fotó: Alza

Az akció, különösen a jelentős megtakarítás ígérete erőteljesen befolyásolja a fogyasztói döntéseket, és e hatás fokozottan érvényesül a karácsony előtti időszakban. Fontos azonban, hogy a vásárlók ilyenkor is körültekintően járjanak el. A GVH korábban több alkalommal szabott ki versenyfelügyeleti bírságot a fogyasztókat megtévesztő „Black Friday”, illetve adventi hétvégi akciók miatt.

A Hivatal emellett tájékoztatót is közzétett, amelyben összegezte a lényegesebb tudnivalókat, amelyekre a fogyasztóknak érdemes tekintettel lenniük az internetes vásárlások alkalmával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az Alza együttműködik

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a vállalat is, melynek közleményét változtatás nélkül közöljük: az Alza vállalkozáscsoport kereskedelmi tevékenységének központi eleme a tisztességes, a fogyasztói érdekeket minden tekintetben figyelembe vevő üzletpolitika megvalósítása azokon a piacokon, amelyeken jelen van. Ennek megfelelően az Alza kiemelt fontosságot tulajdonít az irányadó magyar és európai uniós versenyjogi és fogyasztóvédelmi szabályok betartásának.

Az Alza mindig pontos, és az irányadó jogi rendelkezésekkel összhangban álló tájékoztatást nyújt ügyfeleinek. Kampányaink során a valós, és a fogyasztók által ténylegesen elérhető kedvezményekre vonatkozó teljes körű információt mindig részletes magyarázattal tesszük közzé, minden egyes kampányunkat a vevőink igényeihez igazítva alakítjuk ki.

A Gazdasági Versenyhivatal által az Alza.hu Kft. ellen indított versenyfelügyeleti eljárás során az Alza.hu Kft. természetesen minden tekintetben együttműködik a Gazdasági Versenyhivatallal, azonban ezúton hangsúlyozzuk, hogy az Alza.hu Kft. célja, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során bebizonyosodjon, hogy az Alza.hu Kft. kereskedelmi gyakorlata minden tekintetben a fogyasztók érdekeit szolgálta.

Ennek megfelelően az Alza.hu Kft. meggyőződése, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre fog jutni, hogy az Alza.hu Kft. jogszerűen és tisztességesen járt el a piacon a tényleges és potenciális ügyfelei irányába.

Alza Black Friday verseny
Kapcsolódó cikkek