Kiskereskedelem

Hódítanak az akkumulátoros és a robotporszívók

Ahogy tévéből, mosógépből vagy hűtőgépből, úgy ma már porszívóból is nagy számban fogynak a hagyományos típusoknál fejlettebb készülékek.

Ahogy tévéből, mosógépből vagy hűtőgépből, úgy ma már porszívóból is nagy számban fogynak a hagyományos típusoknál fejlettebb készülékek – állapítható meg a GfK magyarországi eladási statisztikáiból. A Világgazdaság érdeklődésére az Extreme Digital által ismertetett adatokból kiderült, hogy

az előző évhez képest tavalyra csaknem a duplájára (6,5-ről 12 százalékra) ugrott az álló kivitelű, akkumulátoros porszívók értékesítésének kategórián belüli részaránya.

Ez annak tudható be, hogy mostanra váltak annyira fejletté a lítiumion-akkumulátorok, illetve energiatakarékossá az elektromos motorok, hogy egy ilyen készülékkel akár az egész lakást ki lehessen takarítani, hiszen az üzemidő akár 75 perc is lehet.

Fotó: AFP/John Macdougall

Érdekesség, hogy az álló porszívók egyik legismertebb gyártója, a brit Dyson a múlt évtől kizárólag akkumulátoros modelleket állít elő. Ugyancsak

dinamikusan bővült tavaly a robotporszívók iránti kereslet (6,5-ről 9,5 százalékra).

A fejlett szenzorokkal felszerelt robotporszívókat úgy érdemes beprogramozni, hogy naponta, kétnaponta járják be a szobát, lakást, így nem gyűlik össze a kosz a padlón, és a hétvégi nagytakarítás sokkal rövidebb ideig tart. Mivel ezek a gépek saját maguktól képesek rácsatlakozni a töltőjükre, igazából csak a portartályuk heti ürítésére kell figyelni.

A hagyományos, porzsákos porszívó 2017-ben még egyeduralkodó volt (44 százalék), tavaly viszont gyakorlatilag már ugyanannyian vásároltak porzsákosat (31 százalék), mint porzsák nélkülit (30,5). Mindkét fajta esetében fontos változás, hogy míg néhány éve a porszívók még 1400-1500 wattos teljesítményű motorral voltak felszerelve, addig a hatályos uniós előírások hatására ma már a gépek csaknem mindegyike 900 wattnál kisebb teljesítményű. Bár az Extreme Digital tapasztalatai szerint a vásárlók közül még mindig sokan keresik a nagy fogyasztású változatokat, a mai fejlett típusok közül a 450-550 wattos, tehát a régi típusokhoz képest fele- vagy harmadannyi áramot fogyasztó modellek is képesek hasonlóan nagy szívóerőre.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

múszaki cikkek robotporszívó statisztika kereskedelem
Kapcsolódó cikkek