Kiskereskedelem

Jogszabályi falakba ütközhet a Tesco és a Media Markt üzlete

Tovább szigorítanak a plázastop néven elhíresült törvényen, ez könnyen lehet, hogy érzékenyen érinti a kiskereskedelmi és az elektronikai lánc frissen kötött üzletét. A Tesco és a Media Markt szerint azonban az együttműködésük nem esik a jogszabály hatálya alá.

Tovább szigorítanak a plázastop néven elhíresült törvényen, ez könnyen lehet, hogy érzékenyen érinti a kiskereskedelmi és az elektronikai lánc frissen kötött üzletét.

A Világgazdaság információi szerint napokon belül kihirdetik a plázastop néven elhíresült, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény részletes szabályait tartalmazó kormányrendelet legújabb módosítását, amelyet a kabinet már elfogadott.

A jogszabály egyebek mellett szigorítana a szankciókon, amelyek abban az esetben alkalmazhatók, ha a kereskedelmi építmények bővítése a plázabizottság engedélye nélkül megy végbe. Lapunk úgy tudja, hogy az ilyen ügyekben országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal jóváhagyása nélküli projekteknek végső esetben azzal a következménnyel is számolniuk kell, hogy a hatóság bezárathatja az érintett üzleteket.

Kitart amellett a Tesco, hogy a jogszabályok szerint jártak el
Fotó: Kallus György

A fejleménynek azért is van jelentősége, mert a Tesco és a Media Markt éppen arra készül, hogy a kiskereskedelmi lánc kilenc boltjában úgynevezett shop in shop konstrukciót hozzon létre.

Ennek lényege, hogy a kijelölt áruházakban a műszaki fogyasztási cikkek értékesítését a jövőben a német hátterű multi végezné bérleti díj fejében. Ehhez a Media Markt saját polcokat épít ki, illetve önálló ügyfélszolgálatot és pénztárakat is működtet majd a Tesco egységein belül.

A Gazdasági Versenyhivatal január végén hivatalosan is rábólintott a speciális fuzionálásra, ám a plázabizottság jóváhagyása nem történt meg, mivel ilyen engedélyért a felek előzetesen nem folyamodtak.

A Magyar Nemzet korábbi értesülése szerint azonban a Tesco és a Media Markt összefonódása a plázatörvény hatálya alá esik, ezért a plázabizottság állásfoglalására is szükség van a szabályos végrehajtáshoz. A brit tulajdonú kiskereskedelmi lánc ezzel szemben azt közölte, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek a Media Markttal való együttműködés elindításához. Ebből arra lehet következtetni, hogy megítélésük szerint az ügyletnek nincs olyan eleme, amely miatt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal bevonása indokolt lenne.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

plázastop SZANKCIÓ Media Markt Tesco
Kapcsolódó cikkek