Kiskereskedelem

Jóváhagyták az EU és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodást

Az Európai és Vietnam tíz év alatt fokozatosan felszámolja az egymás közötti kereskedelemre nehezedő vámok 99 százalékát.

Az EU és Vietnam tíz év alatt fokozatosan felszámolja az egymás közötti kereskedelemre nehezedő vámok 99 százalékát. A megállapodás az éghajlatvédelemre, a munkavállalói jogokra és az emberi jogokra vonatkozóan is tartalmaz kötelező szabályokat – olvasható a Európai Parlament (EP) közleményében.

Az EP támogatta az unió és valamely fejlődő ország közötti szabadkereskedelmi megállapodást Vietnammal. A képviselők 401 szavazattal, 192 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett támogatták a szabadkereskedelmi megállapodást.

Fotó: Manan VATSYAYANA / AFP

A megállapodásnak köszönhetően a következő tíz év során fokozatosan lebontják a két fél közti kereskedelmet,

többek között a Vietnam szempontjából legfontosabb európai exporttermékeket ( gépeket, autókat és vegyi anyagokat) sújtó összes vámtarifát.

A megállapodásnak köszönhetően a banki, tengeri fuvarozási, postai és egyéb szolgáltatásokat kínáló európai cégek jobban hozzáférnek majd a vietnami piachoz.

A megállapodás emellett a környezetvédelemnek és a társadalmi változásoknak – például a munkavállalói jogoknak – is előmozdítója lesz Vietnamban.

Vietnám EU ÉP
Kapcsolódó cikkek