Kiskereskedelem

Több mint félmilliárd euró kereskedelmi támogatást nyújtott az EBRD

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank áprilisban rekordösszegű finanszírozást folyósított működési területének országaiban.

Több mint félmilliárd euró értékben nyújtott kereskedelemfinanszírozást a múlt hónapban a tevékenységi térségéhez tartozó gazdaságoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a koronavírus-járvány kereskedelmi következményeinek enyhítésére.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet hétfőn közölte, hogy kereskedelemtámogató programja keretében

áprilisban rekordösszegű, 503,5 millió euró finanszírozást folyósított 179 kereskedelmi tranzakció támogatására működési területének országaiban.

Egy hónappal korábban a bank 144 kereskedelmi ügylet előmozdítására 385,6 millió eurót juttatott, és már az is havi rekord volt az EBRD 1999 óta futó kereskedelemtámogató programjának eddigi történetében.

Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

Hétfői ismertetésében az EBRD hangsúlyozta, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előrejelzése szerint a globális értéke az idén 13-32 százalék közötti mértékben zuhanhat a Covid-19 járvány miatt. Ez meghaladná az egy évtizeddel ezelőtti globális pénzügyi válság idején mért visszaesést.

Nagy londoni elemzőházak is komor előrejelzéseket dolgoztak ki a idei teljesítményére.

Az egyik tekintélyes londoni elemzőműhely, az Oxford Economics új prognózisában közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy csak a feldolgozóipari termékek kereskedelmének értéke 2020 egészében – a különböző lehetséges makrogazdasági forgatókönyvektől függően – 8-15 százalékkal eshet vissza éves összevetésben.

A ház szerint ennek előjeleként máris drámai mértékben zuhannak a globális áruszállítás aktivitási jelzőszámai:

az amerikai és a kínai kikötők konténerforgalma márciusban 25 százalékkal esett a tavalyi azonos hónaphoz mérve,

a globális légi teherszállítás pedig 17 százalékkal csökkent éves összehasonlításban abban a hónapban.

Az Oxford Economics elemzői kiemelik, hogy

a légi teherfuvarozás rövidebb távon, március eleje és vége között 30 százalékkal zuhant.

Az EBRD – a kereskedelemtámogató finanszírozásokon túl – a következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó gazdaságoknak a Covid-19 járvány gazdasági hatásainak enyhítésére.

E támogatási csomag méretét mutatja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, és ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében, az egy évvel korábbi 9,5 milliárd eurót követően.

Bank EBRD kínai koronavírus kereskedelem
Kapcsolódó cikkek