Kiskereskedelem

ITM: a napszemüvegek jól szerepeltek az UV-szűrésre vonatkozó vizsgán

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma 10 felnőtt és 10 gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma 10 felnőtt és 10 gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta. Mindegyik termék UV-szűrése megfelelt, két napszemüvegen a feltüntetett tájékoztatás eltért a mérés eredményétől, egy szemüveg kerete pedig sérülést okozhat – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményéből.

A nyári időszak szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg. Sokan egyszerű divatcikként tekintenek rá, pedig szigorú előírások vonatkoznak rájuk, mivel úgynevezett szemvédő eszköznek minősülnek.

A napszemüveg lencséjének anyaga színezett polikarbonát, amelynek sötét színe a napsugárzás zavaró hatását csökkenti,

anyaga pedig az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet. A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat.

A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „Az évről évre megismételt ellenőrzések eredménye, hogy ma már mind az olcsóbb, mind a drágább árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfelelnek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak. A fogyasztóvédelem továbbra is folyamatos ellenőrzésekkel, rendszeres jelenléttel szolgája a vásárlók biztonságát, és támogatja a tisztességes piaci magatartást.”

Az ITM idei fogyasztóvédelmi ellenőrzésének megnyugtató eredménye, hogy

mindegyik napszemüveg UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt UV400 vagy 100 százalékos UV-szűrés értéknek:

a termékek tehát nemcsak a kategóriájuk szerint előírt UV-szűrést teljesítik, hanem annál nagyobb mértékben szűrik a nap káros sugarait.

Fotó: CHASSENET / BSIP/AFP

A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül egy esetben fordult elő, hogy azt a gyártó 3-as kategóriába sorolta, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartozik.

Ez a termék erősebb mértékben véd ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan, amiről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a termék polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívást is.

Szintén nem felelt meg a szűrőkategóriába sorolásnak az a gyermek napszemüveg, amely a mérés alapján 2. kategóriába sorolható, így kevésbé véd az erős napsütés ellen, mint a rajta szereplő 3. kategória jelölés. UV-szűrés szempontjából viszont ez a szemüveg is megfelelő védelmet nyújt, ezért a használata biztonságos. A hatóság arra kötelezi a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a terméket, amely a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhat.

A napszemüvegek lencséje mellett azokat a részeket is vizsgálta a labor, amelyek érintkeznek a használóval. Egy felnőtteknek készült napszemüveg esetén megállapították, hogy a keret éles széle a napszemüveg nyitásakor és összezárásakor felsértheti a kezet. A napszemüvegeket úgy kell kialakítani, hogy

olyan érdesség, éles szélek, kiálló részek, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek rajta.

A fogyasztóvédelmi hatóság emiatt elrendelte a polcról való levételét.

A vizsgálat eredményei és a napszemüvegeken található szimbólumokról szóló tájékoztató anyag a kormányzati fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.

lencse UV szűrő fogyasztóvédelem Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) napszemüveg
Kapcsolódó cikkek