Kiskereskedelem

Kilenc ország textiliparosai fogtak össze

Az iparosok arra számítanak, hogy az egységes kiállásuknak köszönhetően nem fogják tudni őket egymás ellen használni a kereskedők.

Kilenc ázsiai, közel-keleti és észak-afrikai ország textiliparosai fogtak össze, hogy kedvezőbb nemzetközi piaci feltételeket harcoljanak ki maguknak – adta hírül a Reuters hírügynökség, egy előzetes dokumentumra hivatkozva.

Az iparosok arra számítanak, hogy az egységes kiállásuknak köszönhetően nem fogják tudni őket egymás ellen használni a kereskedők.

Például a világjárvány miatt a nagyobb márkák, mint az Arcadia, a Gap, a Kohl's vagy a Primark felfüggesztette vagy felbontotta szerződéseit Bangladessel, ahol ez 3,7 milliárd dolláros (1100 milliárd forintos) kiesést okoz a helyi gazdaságban.

Fotó: Shutterstock

Ugyan néhány gyártó korábban belement, hogy a felbontott szerződéses rendelések teljes ellenértékét megfizetik az előállítóknak, a 40 milliárd dolláros volumenből 18 milliárd dollár hátralékuk még mindig van.

A 13 szervezet tagjai összesen kilenc országban: Kínában, Bangladesben, Mianmarban, Kambodzsában, Vietnámban, Pakisztánban, Törökországban, Marokkóban és Indonéziában tevékenykednek.

A dokumentum még nem érte el a végleges és jóváhagyott formáját, ez legkorábban április végére várható – írják.

 

gyártók kereskedúők ruha összefogás textilipar
Kapcsolódó cikkek