Kiskereskedelem

Zökkenőmentes volt a vásárlók számának korlátozása

A széthúzott nyitvatartás lehetőséget teremt, hogy a vevőknek több idejük legyen a napi bevásárlásokra.

Az élelmiszerboltok a leglátogatottabbak, de például a barkácsüzleteknél és a műszaki áruházaknál is előfordulhat, hogy várni kell a belépésre

– mondta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Bármiféle atrocitásról, a kiskereskedelmi egységekben kialakuló zsúfoltságról viszont egyáltalán nem lehet hallani, a vásárlók ugyanis elfogadták a feltételeket, és megtanultak együtt élni velük. A szakember szerint a szabályozás nem érte váratlanul a piaci szereplőket, fel tudtak készülni rá, miután az alapterületből kivonták a raktár és az iroda területét.

Gördülékenyen működik a vásárlók számának korlátozása

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára szerint is. Az ugyanakkor kereskedői tapasztalatok szerint már félreértésre is okot adott, hogy a számítás alapját képező alapterületbe mi számít bele.

Fotó: Kallus György

Egyes vélekedések szerint az eladótérből levonandó a hűtőpultok, a polcok, állványok helye, ezzel szemben a jogszabály egyértelműen fogalmaz:

teljes berendezésével együtt értendő az eladótér, így azt kell elosztani tízzel.

Az MNKSZ főtitkára szerint ellenkező esetben már csak azért is nehéz lenne az előírások betartatása, mert a termékkihelyezések változnak, gondoljunk csak az akciós pultokra.

Az OKSZ főtitkára úgy látja, mindenképpen biztató, hogy a 187 üzletet érintő fogyasztóvédelmi ellenőrzés során mindössze 13 helyszínen találtak hiányosságot a kormányhivatalok munkatársai. A szakember arra figyelmeztet, hogy nem elég kihelyezni a maximális vásárlószámnak megfelelő mennyiségű kosarat, valakinek számolnia kell az érkezőket a bejáratnál, igaz, erre a maszkviselés ellenőrzése miatt is szükség van. Ahhoz pedig, hogy ne alakuljanak ki sorok, a hosszabb nyitvatartás is hozzájárul, ráadásul a tegnapi bejelentés szerint este 11-ig kitolódik a kijárási korlátozás kezdete. Vámos György szerint

a széthúzott nyitvatartás lehetőséget teremt, hogy a vevőknek is több idejük legyen a napi bevásárlásokra.

Az iparcikküzletek újranyitása kapcsán az OKSZ főtitkára megjegyezte, hogy beindult a visszarendeződés, de csak óvatosan, hiszen a járványhelyzet nem múlt el, az emberek továbbra is tartanak a vírusfertőzéstől, így érthető okokból nem rohanták meg azonnal a boltokat. Arra pedig várhatóan még több hónapra van szükség, hogy ezeknek az üzleteknek a forgalma visszatérjen a Covid-válság előtti szintre, de a kiskereskedelem egészére is jobbára a kilábalás lehet jellemző az év második felében.

fogyasztóvédelmi ellenőrzés Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) élelmiszerboltok Országos Kereskedelmi Szövetség
Kapcsolódó cikkek