BUX 51,268.65
+1.07%
BUMIX 4,277.37
-0.33%
+1.88%
OTP 17,580
+1.71%
KPACK 9,000
-1.64%
0.00%
0.00%
+0.26%
+1.68%
ZWACK 16,700
0.00%
0.00%
ANY 1,560
0.00%
RABA 1,350
-1.10%
0.00%
0.00%
+0.59%
-2.69%
-1.32%
+0.47%
-3.64%
+0.77%
OTT1 149.2
0.00%
-0.83%
MOL 2,456
+0.90%
+6.54%
ALTEO 1,760
+2.92%
-2.44%
0.00%
EHEP 1,740
-1.42%
0.00%
-1.11%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.27%
-0.59%
-3.88%
0.00%
SunDell 38,800
0.00%
+2.50%
-0.44%
+3.05%
+5.65%
-1.54%
NUTEX 16.18
0.00%
Forrás
RND Solutions
Kiskereskedelem

Genetikailag módosított lazac kerül az amerikaiak tányérjára

Az AquaBounty egy Indiana állambeli beltéri akváriumban, Albanyban tenyészti a gyorsan fejlődő, genetikailag módosított lazacokat.

Miután az amerikai hatóságok engedélyezték az emberi fogyasztását, a héten már az amerikaiak tányérjára kerülhet a génmódosított lazac, amelynek piaci bevezetését korábban a pandémia miatt el kellett halasztani – írja a Pennsylvania News.

Az AquaBounty Technologies Inc. biotechnológiai vállalat által előállított génmódosított lazacok tonnái indulnak el az éttermek és házhozszállító szolgáltatók felé. A vendéglátóhelyeken nem kötelező feltűntetni, hogy genetikailag módosított-e egy termék.

Az AquaBounty egy Indiana állambeli beltéri akváriumban, Albanyban tenyészti a gyorsan fejlődő, genetikailag módosított lazacokat.

A módosított lazac kétszer olyan gyorsan fejlődik, mint a vadon élő, a piacképes méretet – 3,6-5,4 kilogrammos súlyt – 18 hónap alatt éri el 36 hónap helyett. Ráadásul kevesebb táplálékra van szüksége, mint a természetben élő példányoknak.

(Illusztráció.) Fotó: Atlantic Sapphire

A génmódosított lazacok bojkottjára felszólító aktivisták ugyanakkor kampányt indítottak a vadon élő lazacok védelmében és az őslakosok fenntartható halászathoz fűződő jogainak megőrzése érdekében.

A kampányban dolgozó Jon Russell szerint a genetikailag módosított lazacok súlyos fenyegetést jelentenek az egészséges táplálékrendszerre. Nézeteik szerint tájékoztatni kell az embereket arról, hogy amit megesznek, az honnan származik.

Az AquaBounty viszont azzal érvel, hogy betegség- és antibiotikummentes lazacot forgalmaz, azt állítja, hogy termékének előállítása kisebb karbonlábnyommal jár, és nem szennyezi a tengeri ökoszisztémákat, mint a hagyományos tengeri ketreces tenyésztés.

Beruházósabb kedvükben az élelmiszeripari cégek

Tavaly főként saját erőből finanszírozta beruházásait az élelmiszeripar.

 

Kapcsolódó cikkek