Kiskereskedelem

Óriási a kereslet az elektromos autókra

Idén is elindult a környezetbarát elektromos autók ártámogatási pályázata, a hétüléses modelleket választó nagycsaládos vásárlók akár 5 millió forintos kedvezményt is kaphatnak a vételárból. A használtautó.hu keresési statisztikái szerint mindez jó eséllyel tovább ösztönzi amúgy is fokozódó érdeklődést a villanyautók iránt: az állami támogatás miatt megeshet, hogy év végére 20 ezer példányosra bővül zöld autóparkunk.

2020-ban ugrásszerűen, 66 százalékkal bővült az új elektromos autók piaca – a 3047 tisztán elektromos modell forgalomba helyezéséhez számottevően hozzájárult a 2020. május 20-án bejelentett szerzési támogatás is.

A tavalyi pályázat rekordrohamot hozott. A keret 27 óra alatt kimerült, azonban az érdeklődés továbbra is megvan az elektromos autók iránt. Ezt nemcsak a nagyrészt a korábbi pályázati támogatással megvásárolt új autók már 1000 feletti száma mutatja, hanem az is, hogy az új autókat is kínáló használtautó.hu-n 2021 első négy hónapjában csaknem kétszer annyi keresést indítottak elektromos autókra, mint tavaly

– elemezte az adatokat Katona Mátyás, a használtautó.hu szakértője.

Az új elektromos autók hazai piacát a Datahouse Kft.-től származó információk alapján

tavaly és az idei év eddigi részében is a Kia e-Niro vezette, míg a használtautó.hu felületén tavaly és idén is az első teljes értékű villanyautónak számító Nissan Leaf bizonyult a legnépszerűbbnek.

Nissan Leaf
Fotó: Autó-Motor

Követői a Tesla Model S, Model 3 és Model X szériák. A piac élénkülését az is jelzi, hogy az idei év első négy hónapjában már több mint fele annyian kerestek Leafre, mint a tavalyi év egészében.

Újabb támogatás viheti feljebb az eladásokat

A Magyarországon futó több mint 30 ezer zöld rendszámos autó közül 2021. április végéig 14 411 volt tisztán elektromos.

Az állami támogatásnak köszönhetően megeshet, hogy év végére a hazai – helyi szinten – emissziómentes autópark 20 ezer példányosra bővüljön.

Ugyanis a kormány idén június 14. és július 2., augusztus 9. és augusztus 27. között, valamint október 11-től legkésőbb 2022. június 1-ig (vagy a keret kimerüléséig) újabb 1-1 milliárd forintos keretösszegből támogatja a környezetbarát, elektromos autók vásárlását. Az összesen 3 milliárd forintos keret erejéig immár 12 millió forintos vételárig lehet igénybe venni a 2,5 millió forintos támogatást, míg a drágább modellekhez, 15 millió forintig, immár 1,5 millió forintos ártámogatás pályázható. Újdonság, hogy a 7-9 személyes modellek esetén 14 millió forintig járhat a 2,5 milliós, 17 millió forintig a 1,5 millió forintos ártámogatás.

Ráadásul a 7-9 üléses villanyautót választó nagycsaládosok összevonhatják a számukra a 7-9 üléses modellekhez kínált 2,5 milliós és a villanyautók 1,5-2,5 milliós támogatását. Vagyis akár 5 millió forintos támogatáshoz juthatnak 14 millió forintos listaárig, míg a 17 millió forint alatti és legalább hétüléses elektromos modelleket 3 millió forintos támogatással vásárolhatják meg.

Fontos újítás a tavalyihoz képest, hogy a pályázat benyújtásának már feltétele a pályázati kiírás napja utáni megrendelés megléte, így a támogatást csakis valós vásárlók fogják megkapni.

A folyamatosan bővülő villanyautó-kínálat közben nemcsak felfelé bővült.

A Dacia először hazánkban forgalmazott elektromos kisautójának, a Springnek és az állami támogatásnak hála már 4 millió forint alatt is kapható vadonatúj villanyautó. Használt elektromos modell természetesen még ennél is olcsóbban kapható, a használtautó.hu felületén jelenleg több mint 1600 elektromos modell közül választhatunk. A már viszonylag modern, de 10 év körüli legolcsóbb példányok, mint a Citroën C-Zero és a Peugeot iOn, kicsivel 2 millió forint alatt kínálkoznak, a legtöbbször keresett Nissan Leaf pedig 2,4 millió forint körül startol

– tette hozzá Katona Mátyás.

állami támogatás autóipar autókereskedelem elektromos autó autópiac használtautó.hu
Kapcsolódó cikkek