Kiskereskedelem

Erre figyeljen, aki egyszer használatos műanyagot használ

Ahogy arról beszámoltunk, július elsejétől tilos lesz kereskedelmi forgalomba hozni itthon az egyszer használatos műanyagtermékeket, valamint az italtartó poharakat és az oxidatív úton lebomló műanyag termékeket, valamint tilos lesz azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikronnyi és afeletti, kivéve, ha azok biológiailag lebomló műanyagból készültek.

Fotó: Sander KONING / ANP via AFP

A rendelet életbelépésével brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlonzacskók termékdíja is

– figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere, hozzátéve, hogy

mind a két intézkedés a műanyaghulladékok csökkentését ösztönzi, és a határidő közelsége miatt az érintetteknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a szabályoknak való megfelelés felülvizsgálatát, és bevezetni a szükséges intézkedéseket.

Jelenleg az Európában keletkező műanyaghulladék kevesebb mint 30 százalékát gyűjtjük össze és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok alkotják, ebből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya. A használatuk csökkentését célzó uniós irányelv – melynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük a tagállamoknak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Fotó: CAIA IMAGE / Science Photo Library via AFP

Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlonzacskók (hivatalos nevükön hordtasakok) esetében részleges forgalomba hozatali tiltással és a díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást 2021. július 1-jétől.

Érdemes tehát kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: például drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltani, vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után.

  • 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik a 0–15 mikron közötti falvastagságú, nagyon könnyű kategóriába eső nejlonzacskók termékdíja.
  • A könnyű műanyag kategóriába tartozó (15–50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, 500 Ft/kg termékdíjjal terhelve.
  • Ezentúl a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.
  • Emellett júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala.

    A magyar szabályozás szigorúbb, mint az európai minimumszabályok, vagyis az egyszer használatos műanyagirányelvben szereplő termékeken túl is vannak olyanok, amelyeket ezután nem szabad forgalomba hozni

    – hívta fel a figyelmet Ágoston Krisztián, a LeitnerLeitner környezetvédelmi területtel foglalkozó szenior tanácsadója.

    Fontos kiemelni, hogy csak az első forgalomba hozatal – akár a külföldi behozatal is – lesz tilos, tehát aki már beszerzett ilyen eszközöket, az még felhasználhatja a készletét.

    Kevesebb figyelmet kapott, hogy a SUP irányelv előírásai alapján júliustól 3-tól a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt. Ezek arra hívják majd fel a felhasználók figyelmét, hogy a termék műanyagot tartalmaz, azoknál melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

     

    termékdíj egyszer használatos műanyag környezetvédelmi termékdíj
    Kapcsolódó cikkek