Kiskereskedelem

Lassuló pályára álltak a gyorséttermek

A Covid okozta visszaesés ellenére a KFC éttermeket is üzemeltető AmRestnél padláskisöprés volt, a cég több mint hétmilliárdos osztalékot fizetett lengyel tulajdonosának. A McDonald’s és a Burger King nem nyúlt a profithoz.

A hazai McDonald’s éttermeket üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. nettó árbevétele tavaly 9 százalékkal, mintegy 37,4 milliárd forintra csökkent. Adózott eredménye 3,67 milliárd forint volt a 2019-es 5,55 milliárd után.

A Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft. – mint a Progress Étteremhálózat Kft. kizárólagos üzletrész-tulajdonosa – a 2020-as profit egészét eredménytartalékba helyezte.

A társaság a koronavírus-járvány miatt kiesett árbevételét a Drive, vagyis autós éttermek nyitvatartásával és a házhoz szállítás promóciójával enyhítette, és nagymértékben visszavágta az általános költségeit is.

Mindezen döntések szükségesek és elegendők ahhoz, hogy az üzletmenet folytonossága biztosított legyen a következő években is. A vállalat vagyoni, pénzügyi helyzete kiegyensúlyozott és stabil

– szögezte le a menedzsment.

A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.-t az amerikai McDonald’s Restaurant Operations alapította 1991-ben. A McDonald’s Corporation 2019-ben a magyarországi McDonald’s egészét átruházta Scheer Sándor vállalkozóra a vele, valamint az ő érdekeltségébe tartozó Leones QSR-rel aláírt megállapodás értelmében.

Fotó: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / AFP

A Progress 93 éttermet működtetett a beszámolási időszak végén: 46-ot franchise rendszerben és 47-et vállalati üzemeltetésben. Tavaly szeptemberi kötvényaukcióján névértéken 33 milliárd forintnyi került forgalomba, a bevont forrás 34,36 milliárd forint volt.

A vállalat átlagos állományi létszáma 1994, két éve még 1738 fő volt. Igaz, a részmunkaidősök száma 416-ról 550-re nőtt. A Progress mintegy 614 millió forint bértámogatást kapott.

A 2020. december 31-i állapot szerint Magyarországon 26 Pizza Hut (PH) és 73 Kentucky Fried Chicken (KFC) éttermet franchise-ban üzemetető AmRest Kft. 29,72 milliárd forintos nettó árbevételt hozott össze, 7 százalékkal kisebbet a 2019-esnél.

A főként Budapesten tevékeny vállalat adózott eredménye 81 millió forint lett a bázisévi 2,45 milliárd után. Tulajdonosa a 2020. évi adózás utáni eredményből, valamint az eredménytartalékból 7,06 milliárd forint osztalékot vesz ki.

A tulajdonos a lengyelországi AmRest Spólka. A franchise a Yum! Restaurants International érdekeltsége. Az AmRest Kft. az új koronavírus kapcsán azt írta a beszámolójában, hogy a kijárási korlátozások hatására erősen csökkent a márkák árbevétele, főleg a helyben fogyasztás tiltása miatt.

A cég jövedelmezőségének és likviditásának megtartása érdekében kisebb mértékű költségracionalizálásra és ideiglenes étterembezárásokra került sor. A márkák a drive éttermekre és a kiszállításra fókuszáltak. A nagyobb szállítóktól fizetési haladékot kértünk és kaptunk. Az intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan tudtuk fizetni a szállítók mellett az alkalmazottakat is.

A cég 336 millió forint állami bértámogatást kapott, az átlagos állományi létszáma tavaly 1840 volt.

A Fusion Befektetési Zrt. az országban 44 Burger King éttermet, két kávézót és egy raktárt működtet. Egyedüli tulajdonosa a The Fusion Group Zrt., amely nem vett ki osztalékot a cég 2020-as eredményéből.

A Fusion forgalma 18,65 milliárd forint volt, ez 8,6 százalékos csökkenés, adózott eredménye 1,55-ról 1,32 milliárdra esett.

Az állami támogatások kritikus jelentőségűek voltak a stabil működés szempontjából

– emelte ki a menedzsment. A vállalkozás 284 millió forint ágazati bértámogatást könyvelt el, legutóbbi átlagos statisztikai állománylétszáma 1013.

Burger King 2020 McDonald's Magyarország KFC gyorséttermek covid pénzügyi beszámoló
Kapcsolódó cikkek