Kiskereskedelem

Minden harmadik kamionsofőr veszélyes helyzetbe kerül

Az Európai Szállítmányozási Munkások Szövetsége (ETF) szerint a kamionsofőrök 30, míg a buszsofőrök 24 százaléka aludt el legalább egyszer a volán mögött az elmúlt 12 hónapban – írja a Brussels Times.

Az ETF által készített, 2800 sofőrt megkérdező kutatás szerint a kamionsofőrök 88, míg a buszsofőrök 60 százaléka dolgozik több mint 40 órát hetente, melyek egy részét a vezetési és pihenési idő mérésére szolgáló tachográf nem rendeltetésszerű használata miatt nem lehet látni. Így könnyen előfordulhat, hogy a nehéz gépeket vezető sofőrök napi 12-14 órát is vezetnek egy nap.

Fotó: Getty Images

A kamionok és buszok nagy mérete miatt az ezen járműveket érintő balesetek következményei is súlyosabbak, 2016-ban (a legutolsó év, melyről az EU CARE adatbázisa rendelkezik statisztikával) 4002-en haltak meg kamion- és 594-en buszbaleset következtében az európai utakon.

Az ETF szerint a korlátozott és nem elegendő pihenő idő és az alacsony bérek is hozzájárulnak a sofőrök fáradtságához, hiszen csak így képesek megfelelő fizetést elérni. A komfortos parkolóhelyek hiánya is ront a helyzeten.

kamion közlekedésbiztonság szállítmányozás fáradtság árufuvarozás fuvarozás
Kapcsolódó cikkek