Nemcsak Közép-Európában nyeste vissza a szárnyaló a fogyasztást, hanem nyugati országokban is, a többi között a jóléti északon, ahol a régiónknál alacsonyabb az infláció, a bérek azonban nem tartanak lépést vele. Ez reményekre ad okot, hogy sikerülhet visszaszorítani az inflációt, de például az alacsonyabb jövedelmű norvégoknak ez nem nyújt azonnali vigaszt: a csütörtöki adatok szerint rosszabbodott náluk a helyzet, ahelyett hogy javult volna.

Oslo,,Norway.,September,2021.,The,Stalls,Selling,Fruit,And,Vegetables
Oslo, Norway. September 2021. the stalls selling fruit and vegetables in the market in a square in the city center
Fotó: Shurtterstock

A friss adatok szerint márciusban 5,3 százalékkal volt kisebb a norvég kiskereskedelmi forgalom, mint egy évvel korábban. Pedig februárban már javulás mutatkozott, akkor 3,8 százalék volt a visszaesés a januári 5,3 és a decemberi 7,8 százalék után. 

A norvég háztartások fogyasztása kisebb, mint a pandémia Európába érkezése előtt volt több mint három éve, azaz – a gazdag Norvégia nem gazdagodik tovább. Apró vigasz, hogy a szolgáltatások forgalma felépült az elmúlt évek sokkjából, és némileg már meghaladja a három évvel ezelőttit. A Handelsbanken lenti grafikonjai ezeket a trendeket mutatják.

A bank elemzői a friss adatokat kommentálva megjegyezték: a norvég jegybank (Norges Bank) még mindig azt jelzi előre, hogy a teljes fogyasztói kiadás csökkenni fog idén az országban.

A végkövetkeztetés: a negatív kilátás erősen benne van a várakozásokban, és ez nem fogja visszatartani a Norges Bankot attól, hogy folytassa a szigorítási hadjáratát

– írták.

A svédeknél még nagyobb az éves visszaesés a kiskereskedelemben, körülbelül akkora, mint nálunk, de bemutattuk, hogy ez nekik az utóbbi három évtized legfájóbb fejleménye, miközben a nagy közép-európai fogyasztászuhanás ellenére a régiónkban az elmúlt háromnegyed évtizedet tekintve még mindig hatalmas a fogyasztás bővülése.

Szembevitorlázik az MNB-vel Svédország, bele a recesszióba

Egy nappal a közép-európai régió első, Budapesten végrehajtott kamatcsökkentése után folytatta kamatemeléseit a svéd jegybank. Annak ellenére, hogy a svéd infláció sokkal alacsonyabb a magyarnál, pont ugyanakkorát visszaesett náluk is a fogyasztás, mint nálunk, mert a bérek nem követik a drágulást, a svéd gazdaság visszaesőben van. Meg kell húzni a nadrágszíjat – erre figyelmeztette a briteket is a Bank of England.

A szépségpötty, ami nem marad meg

Szerdán, a Magyar Nemzeti Bankkal szembeevezve, az infláció ellen küzdve a svéd jegybank is az irányadó kamat tovább emelésére kényszerült, a borús gazdasági kilátások ellenére.

A svédek esetében szépségpötty, hogy a szintén csütörtökön közölt adatok szerint a gazdaságuk az első negyedévben meglepetésre nem csúszott recesszióba – egyelőre nem. A technikai akkor következik be, ha két egymást követő negyedévben zsugorodik a hazai össztermék az előző negyedévben. 

Az év elejére azonban 0,2 százalékos növekedést mértek a tavalyi negyedik negyedév 0,5 százalékos visszaesése után.

Az adatok mindazonáltal várhatóan nem változtatnak azon, hogy az előrejelzők – beleértve az Európai Bizottságot és a svéd jegybankot – egyöntetű véleménye szerint az Európai Unióban egyedüliként Svédországban idén visszaesik a gazdaság, és jövőre sem számíthatnak érzékelhető bővülésre.