BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szakértő fontos határidőt közölt, meddig érdemes légkondicionálót vásárolni

Még májusban érdemes klímát szereltetni, amíg a szerelők rövid határidővel dolgoznak, és elérhető a kiszemelt eszköz, forróság idején ugyanis számos buktató hosszabbítja és drágítja a beruházást.

Az ingatlanpiac megtorpanásával a klímapiac is visszaállt a kerékvágásba, és a nyár pörgeti fel jelentősen a keresletet a légkondicionálók iránt. Reider Péter, a Gree értékesítési vezetője a cég közleményében elmondta, hogy az elkövetkező néhány hétben nagy eséllyel még lehet rövid határidővel szerelőt találni, de júniustól akár hónapokat is kell majd várni a szakemberekre.

20220629 BudapestLégkondicionáló, klíma
Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Az elmúlt években az építőipari boom hatására jellemzően egész évben hosszú várakozási idővel kellett számolniuk a klímavásárlóknak, hiszen folyamatosan zajlottak az építkezések, és emiatt a szerelők állandóan leterheltek, a naptáruk hónapokra előre be volt táblázva. Idén viszont újabb trendfordulóhoz érkeztünk, és visszatér a klasszikus klímaszezon.

A tudatos vásárlóknak érdemes mindenféleképpen még májusban klímát szereltetniük, amikor még nincs olyan nagy meleg, illetve a szerelők még rövid határidővel tudnak dolgozni, és a készletek is adottak. Aki most lép, annak a felmérést követő egy-két héten belül be is fogják tudni szerelni az általa választott készüléket, így felkészülten várhatja az első nagyobb hőhullámokat

– mondta Reider Péter. Hozzátette, a főszezon előtt az importőr cégek óriási raktárkészlettel rendelkeznek, így szinte kizárható, hogy a kiszemelt klíma ne lenne elérhető.

Hangos a klímád? Birtokháborítónak nevezhetnek, és akár le is szereltethetik

Ha a szomszéd úgy ítéli meg, hogy rontja az életminőségét a klíma zajterhelése, akkor birtokháborítási eljárást indíthat, a jegyző pedig át is telepíttetheti a berendezést, ami többe kerül, mint az eredeti beruházás. Magyarországon nincs egységes klímatelepítési szabályozás, településenként és kerületenként, esetenként utcánként és épületegyüttesenként is változhat.

A szakértő úgy véli, akik halogatják a klímavásárlást, jellemzően az első 35 Celsius-fok körüli kánikulában kapnak észbe, márpedig ebből egyre több van, a nyári időszak egyre inkább kitolódik Magyarországon. Ebben az időszakban jelentős kereslet zúdul a piacra, a szerelők leterheltsége miatt pedig extrém hosszú várakozási idővel is lehet számolni. Aki nyár közepén kezd el gondolkozni, lehet, hogy már csak őszre kap időpontot.

Ilyenkor már fennáll a veszélye annak is, hogy nem megfelelően képzett szakembert találunk csak, ráadásul a keresleti hatásokra hivatkozva a beszerelési költségek akár 30 százalékkal is drágábbak lehetnek

– szögezte le. Megjegyezte, ez a helyzet megnehezíti a döntést is, hiszen kapkodni kell a választással, és az is előfordulhat az idő előrehaladtával, hogy a kiválasztott klíma már nem lesz készleten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.