Ahogy a múlt héten, úgy ezen a héten is drágul az üzemanyag Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

20170321_0012_MOR
Folytatják a kereskedők: újra drágulás jön a magyar benzinkutakon – szerdától emelik az üzemanyag árát. Fotó: Simon Móricz-Sabján / Világgazdaság Archive

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis szerdától emelkednek az üzemanyagárak, ha nem is durván. A benzin esetében a nagykereskedelmi ár bruttó 4 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal kell többet fizetniük a töltőállomásoknak a hét közepétől. 

A nagykereskedelmi ár változása minden bizonnyal ugyanekkora drágulást hoz majd a kiskereskedelmi árképzésben is.

Tehát a járműtulajdonosok hasonló ütemben találkozhatnak a totemoszlopokon az áremeléssel.

Így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulnak a kutakon:

  • 95-ös benzin – 585 Ft/liter,
  • gázolaj – 619 Ft/liter.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, az egyes kutak ettől 10-20 forinttal is eltérhetnek.

Miért emelkedik az üzemanyag ára Magyarországon?

A múlt héten a benzin literje 24, a gázolajé 28 forinttal került többe, mint egy héttel korábban. Igaz, ennek nagy része a múlt hétfői 21 forintos kötelező jövedékiadó-emelésből származik. 

Összességében januárban eddig a dízel literenkénti nagykereskedelmi ára 41 forinttal, a benziné 45 forinttal ugrott meg, 

de ebből 41 forint a jövedékiadó-emelésből fakad.

A mostani emelés azért is némiképp meglepő, mert a Brent típusú olaj ára a héten 78 dolláron nyitott és 78 dolláron is zárt. Ennek alapján előzetesen arra lehetett következtetni, hogy ezen a héten nagyobb üzemanyagár-változás nem várható. Egyelőre tehát bruttó 4 és 5 forintos emelés következik, de szerdán újabb döntés érkezik az új üzemanyagárakról, amelyek péntektől lépnek hatályba.

A mostani drágulásra talán a forint árfolyamának alakulása lehet a magyarázat, amely a dollárral szemben gyengült az előző héten, a korábbi 345 forintos árfolyamról 350 forintig. Ez néhány forintos áremelést indokolhat.

Rég nem látott drágulási hullám söpör végig a magyar benzinkutakon: pénteken megint emelik az üzemanyag árát a kereskedők

Ezen a héten háromszor drágul az üzemanyag Magyarországon.