A hagyományos termelői piac évszázadokon keresztül a fogyasztó és a termelő kapcsolatának, a friss élelmiszer beszerzésének legjelentősebb színtere volt. Most az ilyen piacok forgalma világszerte hanyatlóban van, és így van ez Szerbiában is. 

Sales,Of,Fresh,And,Organic,Fruits,And,Vegetables,At,The
Fotó: Shutterstock

Az újév és az ortodox karácsony előtti időszakban nem ez látszott, látványosan megnőtt a forgalom a piacokon. Becslések szerint a termelői piacok forgalma Szerbiában tavaly elérte az 50 milliárd dinárt. A pénzben kifejezett áruforgalom 10,9 százalékkal nőtt a 2022-es szinthez képes, miközben 

valójában az hatása mutatkozik meg, mert az eladott árumennyiség csökkent. 

Még mindig jelentős mennyiségű élelmiszert vásárolnak a szerbiai piacokon, de a vásárlói szokások változása itt is tetten érhető. A nagy bevásárlóközpontok sok esetben olcsóbban kínálják azokat a termékeket, amelyeket az őstermelők árulnak a piacokon. Az őstermelői réteg pedig elöregedőben van, a piaci standokat bérlők átlagéletkora 57 év Szerbiában. 

Az utóbbi években a termelői piacok piaci részesedése a lakosság ellátásában több mint 10 százalékkal csökkent. Ehhez az agráriumban zajló folyamatok is hozzájárulnak, hiszen a körülmények mind kedvezőtlenebbek a kicsik számára. A termelői piacok infrastruktúrája is elöregedett, amortizálódott. Ilyen szempontból a fővárosi piacok a „legfiatalabbak”, átlagosan 15,5 évesek, míg a legidősebbek a vajdasági piacok, amelyek infrastruktúrája átlagosan 22,6 éves, de vannak olyan falusi piacok, ahol évtizedek óta nem történt semmilyen beruházás. 

Sokak számára azonban még mindig vonzók, helyettesíthetetlenek a termelői piacok, ahol egészséges élelmiszereket, kézműves termékeket lehet vásárolni, találkozni lehet, szót lehet váltani az őstermelővel. A piaci árusok közül sokan akkor hagytak fel a tevékenységgel, amikor kilátásba helyezték az adómemóriás pénztárgépek (úgynevezett fiskális kasszák) bevezetését a piacokon. A 2022. január 1-jén életbe lépett törvény értelmében még az év májusáig be kellett volna vezetni a piacokon is az adómemóriás pénztárgépek használatát. 

Ez nagy elégedetlenséget váltott ki a termelők körében, így többször is elhalasztották, legutóbb az idei év végére a rendelet alkalmazását. Az államnak az volt az eredeti elképzelése, hogy aki valamilyen kereskedelmet vagy tevékenységet folytat, annak adót kell fizetnie. Minden alkalommal rögzíteni kellene a raktárkészletet, ami napi szintű feladat, ha az elárusító napi szinten változtatja az árukínálatát. Ez sok munkával jár majd, sok bonyodalmat feltételez. Akik friss árut árulnak reggel, általában a nap vége felé csökkenteni szokták a zöldségfélék és a gyümölcs árát. Mindezt nehéz lenne lekövetni a pénztárgépekkel. Ugyanakkor a piac jellegzetessége az alkudozás, amit az előre bevitt árak és készletek nem tennének lehetővé. Az adómemóriás pénztárgépek bevezetését azért is szeretnék elérni, mert az a gazdaság kifehérítését szolgálná. Jellemző volt ugyanis a termelői piacokra, hogy például 

a Magyarországon megvásárolt áru után a határátlépéskor visszaigényelték az áfát, majd a piacokon alacsonyabb áron tudták kínálni, mint a boltokban, mert sehol sem adóztak utána.