Magyar gazdaság

Dől az országba a rossz dió, ami nem a légy miatt fekete

Azonban a gazdák közül is egyre többen inkább a támogatások felvételére mennek rá.

Megkezdődött a dió betakarítása, és az első adatok szerint kiváló minőségű, az átlagosnál jobb termés lehet idén, ám hiába kímélte meg az ültetvényeket a dióburokfúró légy a gazdáknak most a piac alakulása okoz gondot. Az árakat ugyanis a piacot elárasztó kínai és ukrán dió töri le.

Sánta István, aki közel 40 hektáron termeszt diót, a Teolnak arról beszélt, hogy a lazább előírások miatt a verseny egyenlőtlen. Igaz, sok esetben ez nem feltétlenül zavarja a magyar gazdákat, ugyanis 

egyre több friss telepítés nem termelés-, hanem támogatásorientált. Több más gyümölcsfajtánál is jelentkeznek hasonló problémák.

 

Fotó: Havran Zoltán

Akik viszont a dióbél értékesítéséből szeretnének megélni, azoknak már problémát okoz a feketén bejövő ukrán és moldovai áru, amely döntően kistermelőktől érkezik, ám azt a felvásárlók összeöntik, és úgy exportálják. Ez még akkor is árletörő hatású, ha a magyar dió minősége jobb.

A csonthéjú gyümölcs piacán a chilei és ausztrál dió is jelen van, májustól érkezik az áruházak polcaira, míg a kaliforniai és kínai tételek november végén szoktak megjelenni.

 

betakarítás dió piac
Kapcsolódó cikkek