Pert fontolgat a magyar kormány a SPAR ellen – értesült a Világgazdaság megbízható forrásokból. Eszerint tehát a kiskereskedelmi lánc nem ússza meg a hetekben kirobbant botrányt annyival, hogy kemény üzeneteket kapott a kabinet részéről, hamarosan konkrét lépések is történhetnek az ügyben.

Budapest,,Hungary,-,March,29th,2018:,The,Facade,Of,A
Nem ússza meg a SPAR: a kormány bíróság elé viheti a boltláncot / Fotó: Shutterstock

Lapunk tudomása szerint a magyar kormány 

rágalmazás miatt helyezte kilátásba, hogy bíróság elé viszi a boltláncot. 

Minden bizonnyal nem a SPAR Magyarországot, hanem az osztrák anyacéget, amelynek tulajdonosa, egyben vezérigazgatója szokatlanul éles és támadó nyilatkozatot tett március közepén a magyar kormányzatról.

Hogyan robbant ki a SPAR-botrány?

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Hans Reisch a Lebensmittel Zeitungban (LZ) szólalt meg, de nagyjából ezzel egy időben a die Presse is interjúzott vele. Az egymás utáni két nyilvános szereplés üzenete lényegében megegyezik: a menedzser szerint a magyar állam viszonylag nyíltan tolmácsolta feléjük, hogy részesedést szerezne a kiskereskedelmi láncban.

A kirohanás nem volt előzmény nélküli. Nemrég derült ki ugyanis, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék, és azokra vonatkozik, akik nettó százmilliárd forint feletti árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerárstopot is. Ezt követően állt elő Hans Reisch azzal, hogy a magyar kormányzat felajánlotta neki, hogy adja el a magyar SPAR legalább egy részét.

Erre válaszul jelentette be, hogy az osztrák anyacég, a SPAR Österreich átszervezi a magyarországi SPAR-t. Az új struktúra meglehetősen bonyolult, de a lényege, hogy

  • a kereskedelmi és logisztikai, valamint a SPAR Magyarország által megvásárolt földterületek és épületek tulajdonosi jogait áttelepítették Svájcba egy ottani leánycégük, az Aspiag Management AG alá.
  • Ezen túlmenően pedig a SPAR Magyarország által üzemeltetett kiskereskedelmi láncot az osztrák anyacéghez csatolták. 

Ezek nem kis mozgások, hiszen a SPAR Magyarországon mintegy 14 ezer embernek ad munkát, ezzel az ötödik legnagyobb munkáltatónak számít itthon. Tavaly év végén 368 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett, illetve franchise programjában további 273 áruház működött. Magyarországon a második legnagyobb élelmiszerbolt (a Lidl mögött), 2023-ban bruttó 2,78 milliárd euró bevételt ért el, ez hozzávetőleg ezermilliárd forint.

Hogyan reagált a kormány a SPAR-botrányban?

A magyar kormányzat nem sokat várt a válasszal. Először a Miniszterelnöki Kabinetiroda adott ki egy rövid kommentárt, amelyben emlékeztettek rá, hogy a kiskereskedelmi különadót az bírósága nyilvánította jogszerűnek. „Ezek a tények, minden más állítás alaptalan” – fogalmaztak.

Múlt hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelentetett meg közleményt, amelyben a Nagy Márton vezette tárca visszautasította a vállalat valótlan állításait. „A SPAR-nak a magyar fogyasztók érdekeit kellene szem előtt tartania” – húzta alá. Az NGM szerint a történtek hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, hanem annak valós oka a vállalat veszteséges gazdasági helyzete. A SPAR Magyarország Kft. működése ugyanis nem hatékony, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmarad.

Ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket terjeszt

– emelték ki. Végezetül jelezték, hogy a magyar piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a hazai fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára. Nagy Márton kedden már a Világgazdaságnak adott interjút a témában. A miniszter ebben arról beszélt, hogy Hans Reisch álhíre olyan hangnemet ütött meg, ami nem illő. 

„Abban nincs semmi ördögtől való, ha valaki a kormány egyik adónemét megtámadja. Az unióban vagyunk, lehet az európai bírósághoz fordulni. Az viszont nem járja, hogy Reisch úr nem alátámasztott híresztelésbe kezd arról, hogy Magyarország nem befektetőbarát. Az általa tett pejoratív megjegyzések ugyanis alkalmasak arra, hogy csökkentsék a befektetők bizalmát Magyarország irányában. Ez már nem megfelelő, üzleti szempontból sem, ezért ezt kikérjük magunknak” – szögezte le. 

Hozzátette, részben érti, mi lehetett a kirohanás mögött: Ausztriában az ősszel választásokat tartanak, a kampányba pedig szeretik belekeverni Magyarországot. Szerinte erről szól ez az egész, az osztrákok választásra készülnek. Ezzel azonban nem ért véget a kormányzati reakció, múlt csütörtökön ugyanis Lázár János építési és közlekedési miniszter is mikrofont ragadott, és kíméletlen véleményt fogalmazott meg, lényegében megfenyegette a SPAR-t.

„Az az élelmiszeripari vállalkozás, amely nem adja meg a tiszteletet a kormánynak, nem maradhat Magyarországon. Gondoljunk bele, mi lenne, ha egy magyar élelmiszeripari vállalkozás uralná Ausztria piacát? Európa iparát 40-50 százalékban a német és a francia cégek uralják, ezt nem kell hogy elfogadjuk. Nem kiszorítani kell őket, hanem rászorítani a tisztességes piaci magatartásra” – vezette fel a gondolatait. Aztán úgy folyatta, hogy most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a SPAR így viselkedett, felvetette a kormányban, hogy 

ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.

Közölte, hogy a SPAR-ral szemben is lehet úszni, és a cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett. Ez tehát egybevág a Világgazdaság friss értesülésével, hogy a kormány perre készülhet a társasággal szemben. Főleg, hogy ma, hétfőn Nagy Márton is arról beszélt egy sajtóeseményen a SPAR-ügy kapcsán, hogy ha valaki kardot ránt, és elkezd kaszabolni, annak következménye van.

„Én vagyok a felelős a SPAR-ért, elítélem, amit tett. Kérdéseket vet fel, hogy miképp tud ilyen veszteséggel működni. Racionális viselkedés, hogy nem marad Magyarországon hosszú távon ilyen veszteség mellett” – jegyezte meg.

Nagy Márton a SPAR-ról: ilyen veszteség mellett racionális, ha nem marad itt hosszú távon

Nem fordulatra, hanem finomhangolásra van szükség a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kormány versenyképességi stratégiájának meghirdetésekor.