Megérkeztek az Aldi üzleteibe a DRS-rendszerben visszaváltható palackok – közölte pénteken a kiskereskedelmi lánc.

visszaváltás
Az egyik legnagyobb magyar boltnál már vissza lehet váltani az üvegeket. Fotó: Aldi

Közleményében arról számolt be, hogy valamennyi áruházában üzembe álltak a visszaváltó automaták, a vásárlók pedig 

már megtalálhatják a polcokon az első visszaváltási díjas termékeket.

Mindez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a visszaváltási díjjal forgalomba hozott egyszer használatos 

  • PET, 
  • fém 
  • és üveg italospalackokat, 
  • illetve italosdobozokat 

már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni. Az üvegvisszaváltási rendszert 2024-től vezették be, a hatályos jogszabályok értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladóterű üzleteknek (az Aldi összes boltja ilyen) kötelező visszaváltó automatákat telepíteniük. A fogyasztók ezeknél adhatják le az érintett palackokat, leadáskor a visszaváltási díj a fogyasztó részére visszajár.

Milyen palackokat lehet visszaváltani az Aldiban?

A mai naptól tehát országszerte minden Aldiban elérhetők az első visszaváltási díjas termékek. Az Aqua+ saját márkás 

  1. eper-rebarbara, 
  2. mangó-passiógyümölcs 
  3. és citrom-lime ízesítésű szénsavmentes üdítőital

címkéjén már megtalálható a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán külön is jelölik. 

Fontos, hogy a vásárló a palackonként 50 forintos visszaváltási díjat a kiállítás helyén levásárolható kuponként kapja meg.

A levásárlás mellett jótékony célra is felajánlható az összeg, de választható lesz a bankszámlára történő azonnali átutalás is. A MOHU, mint a rendszer üzemeltetője ennek kapcsán arról tájékoztatott, hogy utóbbi funkció várhatóan áprilistól lesz elérhető.

A jövőben folyamatosan érkeznek a visszaváltásidíj-köteles termékek az Aldi áruházaiba. A vásárlók a csomagoláson található visszaváltási logó és az ártáblán található erre vonatkozó pluszinformációk segítségével azonosíthatják ezeket a termékeket.

Az idén kétezer visszaváltó automatát telepített ki a Mohu

PET-palackokat, fém italosdobozokat és üvegpalackokat is várnak július 1-jétől a Mohu visszaváltó automatái az akkortól életbe lépő új, kötelező visszaváltási rendszerben. Hasonló rendszer már több európai országban működik sikerrel.