Január óta 1600 helyen 2000 automatát telepített a Mohu Zrt., a telepítések száma folyamatosan nő – olvasható a társaság tájékoztatójáról kiadott közleményben. Januárig 1800 ilyen berendezést helyezett el.

_LUS_8065
Júliustól új helye lesz a PET-palackoknak is.
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ez év júliusától a Mohu felel a hazai, évi 4-5 millió tonna települési hulladékot kezelő rendszerért. A cél hulladékban lévő értékes alapanyagok minél nagyobb arányú újrahasznosítása. A Mohu feladata az is, hogy Magyarország teljesítse az uniós újrahasznosítási célszámokat.

Az új visszaváltható műanyag palackok, üvegek és alumíniumdobozok csak fokozatosan jelennek meg a boltok polcain. A gyártók haladékot kaptak, június 30-ig hozhatnak forgalomba nem visszaváltható csomagolásokat is. A szabály egyszerű, azt a palackot lehet visszaváltani, amelyért kifizettük az 50 forintos visszaváltási díjat, és amelyen ott található a visszaváltási logó. A nem visszaváltható palackokat, üvegeket, aludobozokat ugyanúgy, ahogy korábban, a szelektívbe kell dobni.

Meglesz a PET-palack, a fém italosdoboz és az üvegpalack helye

A 400 négyzetméternél nagyobb üzlethelyiségeknél kötelező, hogy működjön ilyen visszaváltó automata, de a rendszerhez bárki csatlakozhat még, legyen szó boltról vagy akár vendéglátó helyiségről is. Regisztrálni a Mohu Partner Portálján lehet. A REpont rendszerhez csatlakozó üzleteknek a Mohu kezelési díjat fizet, de a legfontosabb előnye az, hogy a csatlakozás forgalomnövekedést eredményez, hiszen nemzetközi tapasztalatok szerint a vásárlók oda viszik vissza a palackot, ahol megvették azt, valamint ott is vásárolják le a visszaváltásért kapott díjat. 

A sajtótájékoztatón szó esett a kisebb boltokat érintő, házhoz menő, úgynevezett REpont rendszerről. Ebben az esetben a kisboltba nem telepít automatát a Mohu, hanem a boltos egy applikációval visszaváltja, és összegyűjti a beérkezett csomagolásokat, amelyeket a Mohu mobil visszaváltó autói rendszeresen elszállítanak. A csatlakozás a kézi visszaváltási rendszerhez a Mohu Partner Portálján keresztül lehetséges.

Növelni kell az újrahasznosítás arányát

A visszaváltási rendszer célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben hasznosítsák újra a Magyarországon forgalomba hozott italcsomagolásokat. Ezt az írta elő. Hasonló rendszer több országban sikeresen működik. A szomszédos Szlovákiában alig egy év alatt a forgalomba hozott italcsomagolások 70 százalékát visszaváltották a vásárlók. 

Az 50 forintos visszaváltási díj motiválja a vásárlót arra, hogy visszavigye a csomagolást.

 A REpont rendszernek köszönhetően akár 90 százalékosra is nőhet a visszaváltás, és eltűnhetnek az erdőkből, utak mellől szemétként eldobott palackok, üvegek, dobozok.