Miközben a fél ország abban reménykedik, hogy a szuperolcsó Mere megjelenik Magyarországon, az orosz boltlánc valójában egészen más irányú terjeszkedést folytat.

Russian discounter opens in Leipzig
Új orosz boltóriás: terjeszkedik a Mere, csak nem Magyarországon / Fotó: AFP

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, április 1-jén járta be a hazai sajtót a hír, hogy az orosz diszkont belép a magyar piacra. A híradásokban mindez ténykén szerepelt, olyannyira, hogy a konkrét beruházási terveket is megosztották:

  • az elkövetkező évben húsz üzletet nyitnak Budapesten és az agglomerációban,
  • három éven belül pedig már 200 bolttal fognak rendelkezni 700 millió eurós (durván 280 milliárd forint) forgalom mellett.

Összehasonlításul: a Lidlnek van körülbelül ennyi üzlete – de nekik ehhez nagyjából 15 évre volt szükségük –, a 700 milliós árbevétel pedig a 2022-es adatok alapján a nyolcadik legnagyobb pozíciót jelentené az itthon működő kiskereskedelmi hálóztok között. Egészen pontos koncepcióról van tehát szó, ezért is meglepő, hogy a Mere érkezéséről senki nem tud, sem a kormányzat, sem pedig a versenytársak.

Terjeszkedik az orosz bolt, csak éppen nem Magyarországon

Ezzel együtt is a remény hal meg utoljára, azonban egyelőre inkább úgy tűnik, hogy a keleti boltóriás magyarországi érkezése áprilisi tréfa, az orosz Lidlként is emlegetett boltóriástól pedig nem kell félnie a magyar Lidlnek. Hogy aztán ennyiben marad, vagy mégis kifutja magát valahová ez a történet, azt az idő úgyis eldönti.

A magyar szál (ha valós, ha nem) csak az egyik a sok közül. Legalábbis a Mere egy másik országban igen aktív és valódi terjeszkedést folytat. A Retail Detail írta meg, hogy az oroszok folytatják a belga expanziójukat. Pontosan nem is a Mere márkája alatt (merthogy ez, úgy tűnik, megszűnt, ezért is lenne különös a magyarországi megjelenése), hanem az ennek a helyén újonnan létrehozott MyPrice brandet építik, méghozzá kifejezetten szorgosan. A szaklap arról számolt be, hogy 

a MyPrice április 12-én, ezen a héten pénteken nyitja meg negyedik belga üzletét Antwerpenben. 

A tervek szerint még ebben a hónapban átadják az ötödik boltjukat is, Bertrix településen. Ezzel pedig nincs vége a sorozatnak, ugyanis az orosz lánc gőzerővel keresi a további helyszíneket. Így például a következő fél évben egy második antwerpeni egységet is elindítanak. De már most elmondható, hogy a MyPrice az eddigi boltjaival is nagyobb hálózatot tudhat magáénak, mint a Mere valaha. 

Mit árul az orosz bolt?

Az üzemeltető megerősítette az újságnak, hogy a modelljük a már a magyar sajtóban is sokszor taglalt „szibériai” lesz, vagyis hogy rendkívül alacsony költségszint mellett működnek majd, köszönhetően a raklapos kínálatnak. Fontos információ, hogy az orosz tulajdonú üzletláncot nem aggasztják a nyugati szankciók. Könnyen lehet, hogy azért sem, mert az első akciós újságukban nem szerepel orosz termék, van viszont 

  • lett lazac, 
  • litván kolbász 
  • és lengyel napraforgóolaj.

Minden jel szerint tehát igenis lehet orosz szereplőként is uniós területen gyökeret verni a kiskereskedelemben, ez lényeges elem egy esetleges magyar terjeszkedés kapcsán. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter éppen egy hétfői sajtótájékoztatón tért ki az orosz bolt feltűnésére. Megerősítette, hogy ő maga is csak a sajtóból értesült erről, és első körben szerinte a jogi és gazdasági vetületeit kell megvizsgálni a kérdésnek.

Ezek szerint a belga hatóságok ezen már túl vannak és jogszabályi kivetnivalót nem találtak az orosz óriásbolt piacszerzésében.

Mere orosz bolt: lesz-e itthon, feltörhető-e a magyar élelmiszer-kereskedelmi piac?

A magyar élelmiszer-kereskedelmi piac jelenlegi felállásban szinte feltörhetetlen, de esély van arra, hogy új szereplő jelenjen meg. Az uniós szankciók nem korlátozzák a kereskedelmi piacot, kérdés, mennyiért érdemes próbálkozni. A hazai kiskereskedelmi szakma felkent szakértői viszonylag gyorsan rövidre zárták a Mere orosz bolt hazai megjelenésének lehetőségét azzal, hogy vélhetően áprilisi tréfa lehet a megjelenés.