BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyag: itt a várva várt fordulat – azonnal megkezdődik az árcsökkentés Magyarországon

Majdnem egy hónap után először esik itthon az üzemanyag ára. A döntést a kormány figyelmeztetése is megelőzte, és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak.

Hosszú idő után üzemanyagár-csökkentés kezdődik Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amelyet elsőként a Világgazdasággal osztott meg.

20240115 Győr
Üzemanyag áremelkedés, a mai naptól drágult a benzin és a dízel üzemanyag,
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Képen: Bedi Ákos benzinkút üzemeltető
Üzemanyag: itt a várva várt fordulat – azonnal megkezdődik az árcsökkentés Magyarországon / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, de 

a gázolajé igen: 4 forinttal csökken literenként.

A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép. Ennek köszönhetően várhatóan az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon:

 • benzin – 616 forint literenként,
 • gázolaj – 623 forint literenként.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 625 forint alatt alakul.

Azonnal megkezdődik az üzemanyagár-csökkentés Magyarországon

A mostani üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis legutóbb, hétfőn már megállt a drágulás. Akkor stagnálást jelentettek az üzemanyag-nagykereskedők, ami egyúttal azt is jelentette, hogy hosszú negatív sorozat szakadt meg. Ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

 • Június 14-én pénteken, 
 • majd hétfőn,
 • kedden,
 • csütörtökön,
 • szombaton
 • és ismét kedden.
 • Ezután két hete csütörtökön és
 • szombaton csak a benzin drágult.
 • Ezt követően múlt kedden ismét általános áremelés volt, ahogy csütörtökön is.

Így aztán június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Ami azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 45 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 24 forint plusz figyelhető meg. A 70-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3500–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Miért csökken most az üzemanyag ára Magyarországon?

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken a dízel ára, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány múlt héten világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Ahogy tavasszal, úgy tűnik, ismét hatott a kabinet fenyegetése.

De ezzel párhuzamosan most tér is nyílt az üzemanyagár-csökkentésére, miután a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. A Brent olaj hordónkénti ára június 5-től 88 dolláros szintről eset mostanra 85 dollár alá. A forint is tartja magát a dollárral szemben, és némi erősödést is mutat. Jelenleg 363,5 körül van a váltás, az eddigi júniusi csúcs 4 forinttal volt ennél magasabban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.