BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Brexit nem sprint, hanem maraton: 20 évre is szükség lehet, mire beérnek az eredményei

A Brexit eredményei majd csak tíz-húsz év múlva lesznek láthatók a brit üzleti ügyekért felelős miniszter szerint. Kemi Badenoch arról beszélt, hogy az emberek a Brexit jó oldalát tartsák szem előtt. Sajnálatosnak tartja, hogy még sok politikus szerint is sikertelen a kilépés az unióból.

Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen. Kemi Badenoch a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szombati kiadásában megjelent interjúban kijelentette: számára a legnagyobb személyes kihívások közé tartozik, hogy még a kormányzó Konzervatív Párt jobboldalán is vannak olyanok, akik a Brexit sikertelenségéről próbálják meggyőzni az embereket.

Protest On The Fourth Anniversary Of Brexit In London
Nagy-Britannia
Brexit
A britek szerint kudarc a Brexit. Az üzleti miniszter szerint nem kellene sopánkodni / Fotó: NurPhoto / AFP

Tíz-húsz évre szóló folyamatról van szó, amely még csak most kezdődött. Ez olyan, mint a házépítés, amelyet valaki kudarcnak minősít, mert a ház még nem épült fel. Vagy amikor az ember főz valamit, és ha öt perc alatt nem főtt meg az étel, azt mondja, hogy hagyjuk abba az egészet, mert nem sikerült

– fogalmazott a miniszter.

Vasárnap lesz a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott népszavazás nyolcadik évfordulója. A referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A Statista globális piackutató és üzleti adatszolgáltató konglomerátum nagy-britanniai részlegének legfrissebb felmérése szerint a britek 55 százaléka ma már hibának tartja a kilépést az Európai Unióból, és csak 31 százalék vélekedik továbbra is úgy, hogy helyes döntés született a 2016-os népszavazáson. 

A Statista hangsúlyozza, hogy 2022 júliusa óta folyamatosan meghaladja az 50 százalékot azoknak az aránya, akik sajnálatosnak tartják a Brexitet.

Az utóbbi hónapokban az összes hasonló felmérés azt jelezte, hogy többségben vannak azok, akik hibának tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

A szombati Telegraph-interjúban Kemi Badenoch azonban úgy fogalmazott: „abszolút kritikus fontosságú”, hogy mindenki a Brexit előnyeinek kiaknázására összpontosítsa figyelmét.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője többször jelezte, hogy pártja nem kezdeményezné Nagy-Britannia visszalépését az EU-ba, akkor sem, ha a július 4-i parlamenti választások után kormányt alakíthat.

A Liberális Demokraták az egyetlen olyan országos brit parlamenti párt, amelynek politikai céljai között szerepel Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozása. Ez külön fejezetként szerepel a párt minap ismertetett választási programjában is.

Téboly: klímaaktivisták megrongálták a Stonehenge-et – videó

Két fehérbe öltözött tüntető két megalit felé rohan, és festékszóróval festi le őket, míg egy harmadik személy megpróbálja megállítani őket – látható a Just Stop Oil aktivistacsoport által közzétett videón.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.