BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos bejelentést tett Rómában Orbán Viktor

A magyar kormányfő Giorgia Melonival tárgyalt Rómában. A fő téma a magyar EU-elnökség volt, de szóba került a migráció megállítása és Európa versenyképességének a fejlesztése is.

„Olaszország és Magyarország szoros gazdasági és védelmi együttműködést ápol” – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Rómában, a Giorgia Melonival folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón.

PM Giorgia Meloni hosts Hungary PM Viktor Orban
Orbán Viktor és Giorgia Meloni Rómában tárgyalt / Fotó: AFP

A kormányfő arról is beszélt, hogy 600 olasz cég van hazánkban, amelyek 20 ezer magyart foglalkoztatnak, és az export is fejlődött. Ami a védelmet illeti, a NATO keretében Magyarországon jelen lévő olasz katonák alkotják a legnagyobb csoportot – hangsúlyozta. Orbán Viktor kiemelte, hogy szeretnénk kiterjeszteni az együttműködést az energetika területére is. Ami a kapcsolatokat illeti, eddig egy akadály volt: Szlovénia nemet mondott, de megváltoztatta a véleményét. Most lesz egy cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) terminál, mely által közvetlen kapcsolatunk lesz Olaszország és Magyarország között.

Érdekünk, hogy az Európai Unió gazdasága versenyképes legyen, és ne szigeteljük el magunkat. A zöldátállással kapcsolatban összefogásnak kell lennie, nem pedig az európai gazdaság ellen fellépni – mondta a magyar kormányfő. Az Agenzianova arról is beszámolt, hogy Orbán szerint szégyenletes, hogy a nyugat-balkáni országok tizenöt éve várnak a tagságra, ez elfogadhatatlan.

Afrikához képest Magyarország távolabb van, mint Olaszország, de hozzánk is jönnek a migránsok – húzta alá Orbán. 

Az afrikai helyzet minket is aggaszt. A következő húsz évben a kontinens lakossága 750 millió fővel fog növekedni. Vagy elindítunk egy fejlesztési projektet Afrikának, vagy tömeges bevándorlás lesz, amit nem fogunk tudni kezelni

– figyelmeztetett a kormányfő. Kiemelte, hogy támogatunk egy páneurópai fejlesztési stratégiát Afrika megsegítésére.

„Számot vetettünk Róma és Budapest kétoldalú kapcsolatainak kiváló állapotáról – mondta a tájékoztatón Giorgia Meloni. – Magyarország fontos európai partner számunkra, értékes szövetségesünk a NATO-n belül is. Nagyon elégedett vagyok az elmúlt hónapok felerősödésével, mind politikai párbeszédünk, mind gazdasági kapcsolataink erősítése terén” – húzta alá Meloni.

Az olasz cégek egyre nagyobb érdeklődéssel tekintenek a magyar piacra

– tette hozzá.

„Olaszország fontos szövetségesünk a magyar EU-elnökség céljainak elérésében! A migrációt megállítani, Európa versenyképességét fejleszteni. Ez a magyar terv!” – írta Facebook-oldalára hétfőn Orbán Viktor.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a tárgyalások középpontjában Magyarország uniós soros elnöksége, valamint a Fidesz esetleges csatlakozása lesz a Meloni vezette Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz.

A Hír TV tudósításában emlékeztetett rá: bevándorlásról, a demográfiai kihívásról és az európai szuverenitásról egyetért Orbán Viktor és Giorgia Meloni, az uniós vezetők kinevezéséről és Ukrajna támogatásáról azonban eltérnek a nézőpontjaik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.