BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb nyár, újabb erdőtüzek Görögországban

A 40 fokos hőség és az erős szél kedvez a lángok terjedésének. Az erdőtüzek egyre nagyobb problémát jelentenek a klímaváltozás fokozódása mellett.

Több falut is evakuálni kellett a Peloponészoszi-félsziget déli részén tomboló erdőtüzek miatt, miközben a lángok egy Athén közeli üdülőközpontot is fenyegetnek.

Fire breaks out in Greece's Koropi, erdőtűz
Úgy tűnik Görögországnak együtt kell élnie az erdőtüzekkel / Fotó: AFP

A tűzoltók már harmadik napja küzdenek a rekkenő hőség és erős szelek miatt terjedő erdőtüzekkel és az ország számos részén van érvényben riasztás is – jelenti a Bloomberg. Athénban a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben.

A fővároshoz közeli Szaronidában azonban ez sem akadályozta meg, hogy erőre kapjanak a lángok, így a Mavro Lithari üdülőközpontot evakuálni kellett, míg a lángok megfékezésére helikoptereket is bevetnek és lezárták az Athén felé vezető főutat is.

A klímaváltozás miatt lehet ennyi erdőtűz

A klímaváltozás eredményeként az idei ígérkezik a legmelegebb évnek a feljegyzések kezdete óta, így egyre több halálesetről is beszámolnak világszerte a hőség és más szélsőséges időjárási jelenségek miatt, Indiától Szaúd-Arábián át az Egyesült Államokig és Brazíliáig. Görögországban már az 1980-as években is voltak erdőtüzek, de a klímaváltozás miatt ugrásszerűen nőtt azok száma, miközben 

az ország korábban feljegyezte valaha volt legmelegebb júniusi napját is.

Arkádia régió három falujának lakóit a hatóságok arra kérték, hogy menjenek a közeli városba, Megalopoliba és ott keressenek menedéket a lángok elől. A tüzeket repülőkkel és helikopterekkel is igyekeznek eloltani, már csak azért is, mert az egyik egy lignitbánya közelében tombol.

Egy másik erdőtűz az Athént és a második legnagyobb görög várost, Thesszalonikit összekötő autópálya mellett lobbant lángra. Még a görög légierő is végrehajtott 15 tűzoltó bevetést csütörtökön. A hétvégén csillapodó szél miatt valamelyest enyhülhet az újabb erdőtüzek fellobbanásának esélye.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.