Felújításra vár az Almássy Téri Szabadidőközpont, égető szükség volna ugyanis a létesítmény műszaki korszerűsítésére. A legsürgősebb feladatok egyike lenne egy energiatakarékos szellőztető-, illetve fűtési rendszer kiépítése -- mondta lapunknak Újfalusi Gábor igazgató. A 7000 négyzetméteres központ teljes körű felújítása három éve napirenden van. A kerület és a fővárosi önkormányzat egyeztet az ügyben, de egyelőre nem látható, mikor történik végre konkrét lépés -- fogalmazott az igazgató.
A létesítmény privatizálásáról az idén felröppent hírek ugyan alaptalannak bizonyultak, ám az intézmény bevételeit negatívan befolyásolták. Az idei tervezett 60 millió forintos bevétel helyett 45 millió teljesíthető, mert február--március táján nem vállalhattunk be az év hátralevő részére semmiféle szolgáltatást, hiszen nem tudtuk, hogy elkezdődnek-e a munkálatok, vagy sem -- magyarázta Újfalusi Gábor. A bevételek nagy része ugyanis az intézmény bérbeadásából származik; gólyabálak, szalagavatók rendezésén kívül koncertszervezők veszik igénybe a létesítményt, általában nettó 300 ezer forintért.
A VII. kerület az idén 84 millió forinttal támogatja a szabadidőközpontot, melynek 36 millióba kerül csak a tanuszoda fenntartása; ezt egyébként a kerület gyerekei ingyenesen használhatják. Jóllehet az illetékesek folyamatosan keresik a lehetőséget az épület rekonstrukciójára, az igazgató ebben a tekintetben az eddigiek miatt borúlátó.
Föl sem merült az az elképzelés, hogy az önkormányzat privatizálná az Almássy Téri Szabadidőközpontot -- válaszolta lapunk kérdésére Gyurisné Braunsteiner Márta alpolgármester. Megjelentek ugyan érdeklődők az önkormányzatnál, de mert a polgármesteri hivatal nem írt ki pályázatot a szabadidőközpontra, így az érdeklődők írásbeli ajánlatot sem tehettek. A kerületben található kulturális intézményekkel kapcsolatban intézkedési tervet készít az önkormányzat. A kulturális ügyekkel foglalkozók -- többek között a kulturális bizottság elnöke és a művelődési iroda vezetői -- konszenzusos koncepciótervezetét már csak a főváros vezetésével kell egyeztetniük. Az alpolgármester asszony tájékoztatása alapján a szabadidőközpont teljes körű felújítása 350 millió forintra rúgna. Ugyanakkor a kerület iskoláira is sokat kellene költeni -- tette hozzá.