BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogszabályokba ütközik a metrószerződés

A metrószerződés semmissé nyilvánítását kéri a budapesti Fidesz-frakció a bíróságtól, mivel a szerződés több ponton is sérti a beruházásokról szóló fővárosi rendeletet -- jelentette be a párt jogi kabinetjének vezetője, Juharos Róbert. Két éve, a megállapodás megkötése előtt semmi kifogása nem volt a Fidesznek -- reagált az elhangzottakra Atkári János főpolgármester-helyettes.

Az 1998 áprilisában az állam és a főváros között megkötött metrószerződés az akkor hatályos 1992-es fővárosi rendelet szinte minden szakaszát megsérti, így -- a polgári törvénykönyv alapján -- a szerződés semmis -- állította hétfői tájékoztatóján Juharos Róbert. A budapesti Fidesz--MKDSZ--MDF frakció ezért a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjéhez, Grespik Lászlóhoz fordul, hogy tekintse át a fővárosi közgyűlési határozatokat, és járjon el a törvénysértés megszüntetésében, vagyis vonja vissza a beruházást az önkormányzattól, vagy forduljon bírósághoz.



Juharos Róbert értesíteni fogja a metróperekben az államot képviselő ügyvédi irodát új észrevételeiről, hogy felhasználhassák a másodfokú tárgyaláson. A fideszes politikus szerint az ügyvédi irodának nem feladata az önkormányzati rendeletek vizsgálata, ezért nem tudtak eddig erre hivatkozni.



Az fővárosi rendeleteket is áttanulmányoztuk, kisebb pontatlanságokra felhívtuk a bíróság figyelmét, ám érdemben a testület nem foglalkozott vele -- mondta az állam képviseletét ellátó irodából Rusznák Tamás ügyvéd.



Lapunk kérdésére, hogy miért nem két és fél évvel ezelőtt, a metrószerződés aláírásakor tették meg észrevételeiket a képviselők, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője, Tirts Tamás úgy válaszolt, hogy két fideszes képviselőnek -- Mitnyan Györgynek és Cselovszki Zoltánnak -- volt a többieknél szélesebb körű ismerete az ügyben, ők azonban nem hívták fel visszásságokra a figyelmet.



A Fidesz 1998 tavszán azt nehezményezte, hogy csak 60 százalékos az állami szerepvállalás, egyébként sürgette a metrószerződés megkötését, és meg is szavazta azt -- mondta Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes, aki hozzátette, hogy a fideszes képviselők összekeverik a beruházási és megvalósítási szerződéseket. A főpolgármester-helyettes kizártnak tartja, hogy befolyásolnák a bíróság döntését a Fidesz-frakció észrevételei.


Grespik Lászlóhoz fordul a fővárosi Fidesz A metrószerződés semmissé nyilvánítását kéri a budapesti Fidesz-frakció a bíróságtól, mivel a szerződés több ponton is sérti a beruházásokról szóló fővárosi rendeletet -- jelentette be a párt jogi kabinetjének vezetője, Juharos Róbert. Két éve, a megállapodás megkötése előtt semmi kifogása nem volt a Fidesznek -- reagált az elhangzottakra Atkári János főpolgármester-helyettes. Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.