Alig két hétig, november 30-ig folytatja még munkáját az olajbizottság. A testület ma várhatóan megkezdi jelentése vázlatának elkészítését. A bizottsági tagok pártállástól függetlenül egyetértenek abban, hogy a mintegy háromnegyed éves munka alatt számos figyelemre méltó, fontos körülményt feltártak, ezek értékeléséről, a további munkáról azonban eltérőek az álláspontok.
A bizottsági munka eddigi egyetlen dokumentuma egy a testületre vonatkozó korábbi határozati javaslathoz három fideszes képviselő által benyújtott módosító indítvány volt: az olajügyekért elsősorban a Horn-kormány felelősségét felvető javaslatot azonban az ellenzék mellett az MDF, valamint az FKGP egyharmada sem támogatta. A kormánypártok szétszavazásának oka azonban csak részben volt a javaslat tartalma körüli vita: amennyiben bármilyen megállapításokkal elfogadtak volna egy ilyen terjedelmű dokumentumot, az feleslegesség tette volna a bizottság munkáját -- érveltek több oldalon.
Juhász Ferenc (MSZP) és Kóródi Mária (SZDSZ) nem látnak esélyt arra, hogy a bizottság konszenzusos jelentést tudjon elfogadni. Kóródi Mária szerint biztosan kettőnél több jelentéstervezet is készül majd. Hangsúlyozta: a bizottság az érdemi munkát éppen csak elkezdte, a beérkezett információk alapján számos további kérdés, az eddigi meghallgatásokon felmerült ellentmondás tisztázására azonban már nincs lehetőség. Juhász Ferenc úgy látja, a bizottság eddigi munkája alapján nincs lehetőség az olajügyek vonatkozásában politikai felelősség megállapítására.
Ezzel ért egyet Balogh László, a testület MDF-es tagja is. Fazekas Sándor, a már említett módosító javaslatot jegyző egyik fideszes képviselő szerint ugyanakkor az elutasított dokumentum kiinduló alapul is szolgálhat: a plenáris ülésen történtekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, az anyagban foglalt tények tények maradnak -- fogalmazott. Mint mondta, a bizottság feladata a politikai felelősség megállapítása, illetve az olajbűnözés kronológiájának bemutatása; az ehhez szükséges információkkal rendelkezik a testület.
A grémium arra mindenképpen felhívta a figyelmet, hogy az államigazgatásnak, a politikának komolyan kell vennie, ha joghézagokra derül fény, biztosítania kell az igazságszolgáltatási gépezet működését, és fel kell készülnie arra, hogy az esetleges mulasztásokról a nyilvánosság előtt kell számot adnia -- fogalmazott Kóródi Mária.
Pallag László (FKGP) nem kívánt nyilatkozni az általa vezetett testület munkájáról.