Közélet

Ma a "Papát" hallgatják meg

Az olajbizottság hétfői ülésén Pintér Sándor belügyminiszter sikertörténetnek nevezte a rendőrség tevékenységének azt az időszakát, amikor főkapitányként irányította a testületet. Képviselők emlékeztettek arra, hogy ezekben az években szilárdult meg a szervezett bűnözés Magyarországon, és ekkorra esett az olajszőkítés is.

Pintér Sándor belügyminiszter, korábbi országos rendőrfőkapitány az olajbizottság tegnapi ülésén kijelentette: a rendőrség "kellő időben és kellő gyorsasággal" reagált az olajbűnözés megjelenésére. Irányítása alatt a rendőrség ténykedése "sikertörténet", melyet egyértelműen igazolnak a bűnügyi statisztikák is -- fogalmazott.A belügyminiszter arra hivatkozott, hogy a keleti blokk országaihoz képest Magyarországon kevesebb bűncselekmény esett 100 ezer főre. "Gondoljunk arra, hogy milyen a helyzet Ukrajnában, Moszkvában vagy akár Szófiában" -- tette hozzá.Kóródi Mária (SZDSZ) önáltatásnak és sikerpropagandának nevezte Pintér Sándor főkapitányi tevékenységének éveit, amely kedvezőtlenül hatott a bűnüldözői munkára is: szerinte a rendőrség a tényekkel való szembenézés helyett megnyugodott saját sikerpropagandája hatására, és ezért nem is kellő intenzitással dolgozott a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében. Példaként idézte Pintér Sándor évekkel korábbi nyilatkozatait, melyekben 1992 végére azt ígérte, hogy befejeződik a rendőrség öntisztulási folyamata, 1993 augusztusában pedig kijelentette: a bűnszervezetek felgöngyölítése rövidesen befejeződik, teljes felszámolásukhoz hat-nyolc hónapra van szükség.A szabad demokrata képviselő felidézte a volt főkapitánynak azt a bejelentését is, hogy bűnözői csoportok a választásokra "félretettek pénzt". Pintér Sándor válaszában megerősítette, hogy 300 millió forintot szándékozott az alvilág a parlamenti választásokra költeni, de annak felhasználására nem került sor. Elmondása szerint kísérlet történt arra is, hogy szervezett bűnözői körök párttá alakuljanak. Lapunk információi szerint erre egyetlen esetben került sor: az azóta eltűnt Szlávy Bulcsú, a Balaton "királyaként" ismert vállalkozó 1994 előtt néhány társával megalakította a Magyar Republikánus Pártot, amelynek politikai jelentősége nem mérhető.Tóth Károly (MSZP) képviselő szerint a bizottságnak átadott iratokban a nemrégiben letartóztatott Sándor István alezredes mellett Pintér Sándor neve szerepelt legtöbbet, mint akit a bűnözők kérésekkel kereshettek meg. A belügyminiszter erre kijelentette: soha senki nem környékezte meg, ismerték őt annyira, hogy ezt meg sem kockáztatták.


Pintér Sándor: Az alvilág 300 milliót tett félre a választásokra Az olajbizottság hétfői ülésén Pintér Sándor belügyminiszter sikertörténetnek nevezte a rendőrség tevékenységének azt az időszakát, amikor főkapitányként irányította a testületet. Képviselők emlékeztettek arra, hogy ezekben az években szilárdult meg a szervezett bűnözés Magyarországon, és ekkorra esett az olajszőkítés is. Bartus László-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek