BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Arénák UEFA-színvonalon

ben pontosan egy tucat stadion rekonstruálására kerül sor, amire az állam 6,68 milliárd forintot biztosít. Az átépítések összesen 10,69 milliárd forintba kerülnek -- mondta Deutsch Tamás sportminiszter a Hivatásos Labdarúgó-alszövetség (Hlasz) és az ISM csütörtöki közös sajtótájékoztatóján. A létesítmények közül négyet: az Üllői úti, a székesfehérvári, a debreceni és a győri stadiont BL-színvonalon építenek át.

Az első osztály hét csapatának arénája mellett a kecskeméti, a nyíregyházi, monori, bőcsi, celldömölki pálya rekonstrukciója várhatóan már 2002 márciusa előtt befejeződik, az első stadionátadásra pedig akár 2001 októberében sor kerülhet -- mondta Muszbek Mihály Hlasz-igazgató.
Az FTC, a győri ETO, a Debrecen és a Videoton pályáját ún. A kategóriás, az UEFA szabványainak megfelelő arénává alakítják, ami az előzetes számítások szerint összesen 6,5 milliárd forintba kerül. Mindegyik pálya 25 ezer ülőhellyel és részben fedett lelátóval rendelkezik majd. A helyszíneket területi és széles körű szakértői felmérések alapján választották ki a szakemberek. A másik három első osztályú csapat: az Újpest, a Dunaferr és a ZTE stadionját további 2,87 milliárd forintból építik át a jövő évben.
A második "fordulóban", 2002 márciusa és 2003 júniusa között 9,38 milliárd forintos beruházással további 26 -- 5 darab B, 8 darab C, 13 darab D kategóriás -- pálya átépítésére kerül sor. Az átlag 864 millió forintba kerülő B kategóriás pályákon tízezer, az 535 milliós C, ún. középvárosi kategóriájú létesítményekben 5 ezer ülőhelyet kell kialakítani, a 66 millió forintért átalakított D, ún. kisvárosi kategóriájú pályákat pedig, ha szükséges, mobil lelátókkal, 3-5 ezer szurkoló befogadására teszik alkalmassá. A stadionrekonstrukciós program keretében többek között a Fót, a Dorog, a REAC, és a Marcali pályáját is felújítják.
Muszbek Mihály Hlasz-igazgató a februárban kezdődő munkálatokkal kapcsolatban elmondta: azt az ISM által létrehozott, a Hlasz szakértőiből felálló Stadioninveszt Kft. bonyolítja, a kivitelezési munkákat pedig a vállalkozók nyílt piaci versenyben végezhetik. Hangsúlyozta: nem marad el a Népstadion felújítása sem: annak rekonstrukcióját 2003--2005 között tervezi a Hlasz.
A költségeket az állam, az önkormányzatok és a vállalkozók együttesen állják. A 38 létesítmény felújítása öszesen kb. 20 milliárd forintba kerül, ebből a kormány 12,7 milliárddal, az önkormányzatok 5,6, a vállalkozók pedig várhatóan 1,75 milliárd forinttal veszik ki a részüket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.