Magyarországon közel 3-400 ezer ember sízik hobbiszinten, de közülük csak néhányan használják a magyar pályákat. Az indok: rossz pályaminőség, kevés hó. Ez utóbbiból december eleje -- a síszezon hivatalos kezdete -- óta az idén még semennyi sem volt. A siklani vágyók általában olasz, szlovák, szlovén vagy ausztriai terepet keresnek, ahol egy-egy hét lesiklásért 50-100 ezer forintot költenek el -- mondta lapunknak Pignitzky Péter.
A Zöld Pont szerkesztőségének adatai szerint Magyarországon ma közel 30 felvonós sípálya van, de csak kettő, Bánkút és Zebegény rendelkezik hóágyúval. Az egyik legnépszerűbb hazai síterep Galyatető. Sramkó József, a pálya műszaki vezetője lapunknak elmondta: az előző szezonban mindössze 4400-an váltottak 1500 forintért napibérletet, és csak 2406 százötven forintos egyszer használatos jegyet adtak el, pedig mintegy 2,5 millió forintot költöttek a pálya karbantartására, előkészítésére.
A magyarországi pályák közül jelenlegi állapotában egy sem alkalmas nemzetközi verseny rendezésére, Galyatetőt viszont hárommilliárd forintból nemzetközi szintű pályává lehetne alakítani, amihez a szövetség már a terveket is elkészítette, a megvalósításhoz szükséges pénz azonban egyelőre hiányzik -- mondta Pignitzky Péter. A szövetség sportolói az ausztriai Steiermark tartománnyal kötött hároméves szerződés értelmében szezononként 300 ezer schilling (5,4 millió forint) ellenében a Sankt Lambrecht-i pályát használhatják, ami januárban a magyar síbajnokságnak is újra otthon ad.