Az UEFA álláspontja alapján a labdarúgás speciális terület, a futballistákra nem vonatkoznak az általános, a munkavállalásra vonatkozó szabályok -. hangsúlyozta lapunknak a Hlasz főtitkára annak kapcsán, hogy az EU szerint törvényellenesek a labdarúgók átigazolási szerződései. Az unió egyre erőteljesebben tiltakozik, és kéri a profi labdarúgás átigazolási szabályainak módosítását. Az UEFA viszont nem szeretné kiterjeszteni az 1995-ös úgynevezett Bosman-szabályt valamennyi játékosra, mert akkor az EU-n kívüli labdarúgók is szabadon igazolhatók lennének, emiatt pedig a klubok átigazolási pénztől esnének el.
Spanyolországban -- miután múlt hét csütörtökön Valerij Karpin orosz válogatott futballista, a Celta Vigo középpályása a madridi bíróságtól megkapta azt a státust, amellyel az EU országaiból érkezett játékosok rendelkeznek -- csaknem egy tucat futballista adta be hasonló kérelmét a különböző bíróságokhoz.
Az első játékos, aki nem EU-tagországból valóként érte el, hogy szabadon, átigazolási díj nélkül cserélhessen klubot, egy Belgiumban focizó magyar játékos, Balogh Tibor volt. A magyar futballista nemrég nyerte meg perét egykori csapata, a belga Charleroi ellen. A klub a játékosért 1997-ben, amikor lejárt annak érvényes szerződése, előbb 5 később 3 millió belga frankos lelépési díjat kért. Balogh Tibor pert indított klubja ellen, és nyert. Győzelmével a "kelet-európai Bosmanként" emlegetett Balogh Tibor EU-labdarúgóvá vált. A játékos most kelet-európai társai képviseletében a luxemburgi bíróságon kísérli meg elérni, hogy a nem EU-s játékosok is azonos jogokat kapjanak az "unionistákkal".