Az 1998-as tanulságokat értékelve a két év múlva esedékes választások tervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által megfogalmazott ajánlásokat figyelembe vegyük -- fogalmazott Urbán György, a Belügyminisztérium munkatársa az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén.
Miután a választásokon nem lehet hibázni, az informatikai rendszernek biztonságosnak és megbízhatónak kell lennie: fel kell készülni a kívülről és belülről jövő hackertámadások ellen. A korábban használt szoftvereket fel kell újítani. A 2002-es választások tervezett összköltsége 13 milliárd forint.
A választások lebonyolításához 50 ezer fő együttes munkája szükséges, a szavazás napján a köztisztviselők bruttó 7 ezer forint juttatásban részesülnek. A személyi kiadások a járulékokkal együtt az országgyűlési választásokkor 1,7 milliárd forintot, az önkormányzati képviselői választásokkor pedig 920 millió forintot tesznek ki.
A technikai előkészítéskor felmerülő dologi kiadások -- mint például az ajánlószelvények, szavazólapok, szavazóurnák, szavazóbizottsági tagok felkészítése -- az országgyűlési választások esetében 3,5 milliárd, az önkormányzati választások esetében pedig 2,9 milliárd forintot tesznek ki.