A kormány 11/2000. rendelete alapján a Római Akadémia és a Bécsi Collegium Hungaricum után további három CH létrehozását tervezi a magyar kormány: Párizsban, Moszkvában és Berlinben -- tudtuk meg Vida Lászlótól, a Nemzeti Kulturális Örökség (NKÖM) Minisztériumának munkatársától. Hangsúlyozta: mihelyst a Párizsi Magyar Intézet (PMI) rendelkezésére áll a Magyar Ház, az intézet a Collegium Hungaricumok (CH) sorába kerülhet. A PMI technikai eszközökkel való felújítása az idén megtörtént, könyvtárát jelenleg is bővítik, viszont nem rendelkezik elegendő férőhellyel az ösztöndíjas diákok, kutatók elhelyezésére.
A CH eredetileg az elitképzést célozza meg, és lehetővé tenné különböző alapítványi, magyar állami, francia állami vagy egyéb ösztöndíjasok fogadását; szerepet vállalna a CH-ösztöndíjasok továbbképzésében, és beilleszkedik a francia kutatási, képzési struktúrába. Csernus Sándor, a PMI igazgatója lapunknak azt mondta: addig, amíg nincs CH, a PMI hivatott a magyar--francia kulturális kapcsolatokat erősíteni, a kultúrház feladatát ellátni, és miközben kapcsolatban áll az oktatással, magyar nyelvet tanít, fogadja a szakterületükön jelentős eredményeket elért szakembereket, kutatókat, művészeket.
A Magyar Ház korábban a francia fővárosba érkező vagy átutazóban lévő, anyagiakban nem dúskáló magyarok otthonául szolgált. 1999-től a magyar nagykövetségnek ad otthont, amelynek Foch sugárúti rezidenciája jelenleg is felújítás alatt áll. A követségi hivatal elhelyezésének konkrétumairól várhatóan a jövő év elején döntenek -- mondta lapunknak Zupkó Gábor, a Külügyminisztérim helyettes államtitkára.