Mentorok, választási és kormányprogramot előkészítő bizottság, kabinetrendszer -- ezek a fórumok alakíthatják január végétől az MSZP választási felkészülését a szakmai és politikai kérdések szintjén. A munka egészéért felelősséget viselő bizottságot jövő szombati ülésén hozhatja létre a párt országos választmánya (ov). Kovács Lászlótól megtudtuk: a kedden az országos elnökség ülésén, csütörtökön pedig a megyei elnökök értekezletén tárgyalandó előterjesztés alapján a testület vezetője maga a pártelnök lesz. A koncepció szerint a bizottság koordinálná a vele párhuzamosan megalakítandó kabinetrendszer tevékenységét -- erősítette meg Kovács, ám további részletekről nem kívánt beszámolni.
Mintegy tucatnyi szakmapolitikai kabinetből álló egyetlen "rendszer" alakulhat -- értesült lapunk. Korábban ugyanis mind Nagy Sándor frakcióvezető, mind Jánosi György választmányi elnök tervei között az szerepelt, hogy az általuk vezetett szervezetek is saját kabinetrendszert építenek fel.
A szocialista politikusok most azt állítják: a párt illetékes testületei által jóváhagyandó szisztéma nem képezi le az MSZP elképzeléseit tükröző kormányzati struktúrát. A kabinetek lesznek majd a kidolgozói a választási és kormányprogram olyan részterületeinek, mint például a gazdaságpolitika, az agrárium vagy a kultúra. A testületeket nem feltétlenül elnökségi tagok irányíthatják; a "hiányt" a frakcióból, adott esetben pedig külső szakértői körből pótolják -- valószínűsítik az MSZP-ben. Az egyes kabinetekben résztvevőként jelen lesz minden fórum, így elnökségi és választmányi tagok, illetve parlamenti képviselők mellett a tagozatok is bekapcsolódnak a munkába.
Míg a programírás politikai felelősségét a bizottság, a szakmai munkát főként a frakció vállalná. A tervek szerint "szellemi műhelyként" működnének az úgynevezett mentorok. Az MSZP-ben jelenleg tisztséget nem vállaló, ám a párthoz közel álló tanácsadói kör helyettesítené a napirendről már lekerült "bölcsek" tanácsát. A Világgazdaság úgy tudja, többek között Inotai András, Gazsó Ferenc és Medgyessy Péter is helyet kapna a testületben.