BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konszenzus az informatikában

Várhatóan február első hetében ül először össze az Országgyűlés informatikai bizottsága, amely ez év január elseje óta létezik. A bizottság tagjai ígérik: nem lesz pártpolitika vita, csak szakmai kérdések megbeszélése. Az új bizottság összesen 25 millió forintos pluszkiadást jelent a költségvetésnek.

Az új bizottságnak ebben a fél évben két fontos kormány-előterjesztést kell tárgyalnia: az egységes hírközlési törvénytervezetet, amely jelentősen meghatározhatja a hazai távközlés jövőjét, valamint az elektronikus aláírásról szóló javaslatot, amely az információs társadalom megteremtéséhez fontos lépcső.
Az informatikai bizottság hatpárti támogatással alakult meg, remélhető, hogy ez a konszenzus a későbbiekben is megmarad -- vélekedett a testület MSZP-s alelnöke, Molnár Gyula, a bizottság létrehozásának első kezdeményezője, aki szerint csak a részletekben lehetnek majd viták, az alapkérdésekben egyetértés várható. Az informatikai bizottság vezetősége egy korábbi megbeszélésen ígéretet tett arra, hogy a pártpolitika nem fog begyűrűzni a testület munkájába. A szocialisták szeretnék elérni, hogy a szakmai szervezetek -- amelyeket érint a testület működése -- tanácskozási joggal részt vehessenek az üléseken. Az MSZP a bizottságban kezdeményezni fogja a Családnet program kiterjesztését, az e-kormányzás néhány éven belüli bevezetését -- mondta Molnár Gyula.
A bizottság fideszes képviselői január legvégén beszélik meg, hogy milyen javaslatokat tegyenek majd -- mondta a testület fideszes tagja, Márton Attila, aki szerint erre a bizottságra a szakmai munka lesz jellemző, és nem a pártcsatározás. A kormány-előterjesztések megvitatása mellett az informatikai kormánybiztosság programjainak áttekintése, működésének segítése is feladata lesz a bizottságnak -- mondta Márton Attila.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.