A Budapest Stúdió működtetői úgy gondolják, hogy a felkínált lehetőségek közül számukra az a legkedvezőbb, ha még a végelszámolás lezárása előtt új műhelyt, magánstúdiót alapítanak Új Budapest néven -- mondta Kántor László stúdióvezető. A másik lehetőség, amely szerint a Mafilmhez kerülhetnének, azért sem vonzó, mert semmilyen garancia nincs arra, hogy a Mafilm hosszú távon fenn kívánja tartani a hozzá kapcsolt kisebb filmkészítő műhelyeket -- tette hozzá Kántor László. Az ÁPV Rt.-vel jelenleg arról tárgyalnak, milyen feltételekkel történjen a végelszámolás, amely azt jelenti, hogy a tulajdonos rendezi a stúdió tartozásait. Kántor László úgy fogalmazott: több kisebb tételt magában foglaló tartozásuk van, amely egyebek mellett egy-egy produkció gyártása során keletkezett, de ugyanakkor a stúdiónak követelései vannak, hiszen például az MTV nem fizette ki bizonyos alkotások jogdíjait.
A Budapest Filmstúdió még a mostani átmeneti helyzetben is két játékfilmmel lesz jelen a február 1-jén kezdődő filmszemlén. Az egyik Sopsits Árpád önéletrajzi ihletésű alkotása, a Torzók. A 130 millió forintos költségvetésű film a Budapest Filmstúdió és a Duna Televízió koprodukciójában készült, egyebek között az NKÖM, az Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Tv 2 támogatásával. A Levél Amerikába című mozgóképet az elsőfilmes, bolgár Iglika Triffonova rendezte. A bolgár, holland, magyar koprodukcióban létrejött film a legutóbbi bolgár fesztiválon hét díjat nyert, sőt: a bolgárok Oscar-díjra is jelölték, emellett meghívást kapott a Berlini Filmfesztiválra is. A produkció körülbelül 140 millió forintba került.
A Budapest Filmstúdióban mintegy 30 dokumentumfilm van készülőben, közülük tucatnyi már forog, emellett négy-öt játékfilm előkészületei kezdődtek meg Gulyás Gyula, Dettre Gábor, Sára Sándor rendezésében, és tárgyalnak például Szász Jánossal is egy új produkcióról. Kántor László reméli, hogy legkésőbb márciusig döntés születik a stúdió sorsáról, hiszen az ÁPV Rt. korlátozta a 100 ezer forint feletti szerződéskötéseket. Ha sokáig húzódik az ügy, akkor az veszélyezteti az előkészületben lévő produkcióinkat is -- jegyezte meg végezetül a stúdióvezető.
Simó Sándor, a Hunnia Stúdió vezetője viszont azt választja, hogy a műhely a Mafilmhez kerüljön. Hozzátette: mivel sok fiatal készít náluk filmet, nem szeretné, ha ez a lehetőség elveszne, s megszűnne a komoly szakmai múlttal büszkélkedő műhely. Egyelőre azonban nem tisztázottak a Mafilmhez való átkerülés feltételei. Simó lapunknak elmondta: a filmszemlén a Hunnia öt új játékfilmmel is jelen lesz. Fekete Ibolya Chico című alkotása német, horvát és chilei partnerek segítségével jött létre. Több jelenetet Chilében, Izraelben és Albániában vettek fel, ennek ellenére átlagosnak tekinthető költségvetésből, 140 millió forintból készült el. Ezenkívül a versenyprogramban vetítik Hajdu Szabolcs Macerás ügyek című produkcióját, Török Ferenc Moszkva tér című mozidarabját (ez a fiatal rendező diplomafilmje). Szőke András mindössze 30 millió forintból készítette el a Tündérdomb című filmjét, melyet a Magic Media és több magánszemély is támogatott. A pénzhiány miatt csak videóra vették fel Pacskovszky József új filmjét, amit a Hunnia a Duna Televízióval koprodukcióban készített. A rendező Szerb Antal VII. Olivér című művét filmesítette meg.
Simó Sándor korábban már elmondta lapunknak, hogy a Hunnia valóban tartozik az Országos Rádió és Televízió Testületnek, mert az egyik produkcióját nem tudta időben befejezni. Az ORTT 24 millió forintot követel a stúdiótól, arra hivatkozva, hogy az a film, amire 14 millió forintot kaptak egy 1998-as szerződés alapján, késve készült el. Csakhogy nem a Hunnia hibájából, hiszen az ORTT volt az a fél, amelyik két hónapot késett a szerződés aláírásával, négy hónap alatt pedig (ennyi volt még a filmszemléig) lehetetlenség leforgatni egy filmet. Az ORTT viszont kamatostul visszakéri az eredetileg nem visszatérítendő támogatást, a 14 millió forintot. Ugyancsak adósságnak számít az az 55 millió forint is, amelyet a Magyar Televízió igért a Hunniának, de mert a pénzt nem kapták meg, a Magyar Mozgókép Közalapítványtól kaptak kölcsön.