Politológiai csoda, hogy az SZDSZ máig fenn tudott maradni anélkül, hogy "megszemélyesült" volna, azaz egyetlen karakteres személyt tudott volna vezetőként felmutatni -- fogalmazott lapunknak a párt egyik politikusa. Hozzátette: Demszky Gábor és az általa alkalmazott új kommunikációs technika alkalmas erre a feladatra. Igaz, a pártelnök elmúlt napokban tett nyilatkozatainak némelyike kiváltott némi megütközést a párt egyes tagjaiban is, ám azt a Világgazdaság által megkérdezettek mindegyike elismerte, hogy ezeknek köszönhetően az SZDSZ lényegesen többet szerepel a médiában, mint hosszú ideje bármikor.
A politikai eseményekre való azonnali reagálás az egyik alapvető újdonság az SZDSZ kommunikációjában -- állítják szabad demokrata politikusok. A "minden napra egy tojás közé belekeveredhet egy záp is" -- véli egyikük, érzékeltetve, hogy a párton belül vannak, akik továbbra is a kevesebb, de mindig értékkel bíró közlés hívei. Az általunk megkérdezettek többsége szerint azonban fontos az, hogy új rétegeket szólítson meg a párt. Ehhez gyors reagálás mellett kellenek az eddigi stílustól eltérő kifejezések is -- indokolta egyikük például a "Fidesz és az FKGP ménteleppé tette az országot, ahol mindenki fedez valakit" megnyilatkozást.
A párt kommunikációjának másik alapköve egyes témák hangsúlyozása és állandó napirenden tartása lehet. Ilyen többek között a "40 plusz", azaz a 40-en felüliek esélyeinek javítása, valamint a kétpólusú politikai berendezkedés veszélyeinek hangsúlyozása. Ellenzéki helyzetből egy másik ellenzéki párt támadásának ugyan vannak kritikusai az SZDSZ-ben, de azt közülük is többen elismerik, hogy a Fidesz--MSZP közeledés mind az ország, mind a kisebb pártok számára hordoz magában veszélyeket.
A párt kommunikációját elsősorban az elnök és az őt körülvevő szűk csapat határozza meg. Ezt mutatja, hogy a legutóbbi, az MDF szövetségi politikáját üdvözlő és a fórummal való viszony szorosabbra fűzéséről szóló vasárnapi pártelnöki közleményről előzetesen sem az ügyvivői testület, sem az országos tanács nem tudott, noha mindkét testület ülésezett a múlt héten, az MDF országos nagygyűlése után. Tegnapi válaszában Dávid Ibolya elnök sietve leszögezte: az MDF semmiféle parlamenti munkát meghaladó együttműködésre nem készül az SZDSZ-szel.
A nyilvánosság előtti aktív politizálás jegyében kezdeményezte Demszky Gábor Mádl Ferenc köztársasági elnökkel való tegnapi megbeszélését is. A pártelnök elsősorban a közélet tisztaságával és a korrupcióval összefüggő kérdésekről tárgyalt az államfővel, ezen kérdések jelentős hangsúlyt kapnak majd az SZDSZ további kommunikációjában is.