Torgyán József szerint célszerű lenne ezen a héten véglegesíteni az agrárminiszter személyét. A Világgazdaság úgy tudja, hogy erre csütörtökön sor is kerülhet. Egyes információk szerint azért szorgalmazza a miniszter mielőbbi megnevezését Torgyán József, mert Boros Imre ideiglenes agrárminiszter "leváltásával" befejeződhetnek a Födművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) folyó vizsgálatok. Több kisgazda politikus ugyanis úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a Torgyán--Bánk csata folytatása függ az FVM-visszaélések feltárásától. A döntés azonban a miniszterelnök kezében van, akit kizárólag a törvény szabta, március 16-án lejáró jelölési határidő köt.
Ha lesz büntetőügy, akkor sem csodálkozni, sem hanyatt esni nem fogok -- ezt Boros Imre mondta az agrártárcánál folyó vizsgálatokat firtató kérdésekre. A megbízott miniszter szerint "ezermilliárdos nagyságrendű pénzről van szó, és egy ekkora konglomerátumban szinte lehetetlen, hogy egyetlen feljelentés se adódna a vizsgálatok után". Boros Imre hozzátette még: a vizsgálatokról viszonylag könnyen elkészíthető egy összefoglaló, amelyből a miniszterelnök is pontos tájékoztatást kaphat.
Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP immár hivatalosan is új frakcióvezetője tegnap összehívta a képviselőcsoport ülését. Ezen Várhelyi András szerint nem alakult ki érdemi vita a végleges agrárminiszter személyéről, ám az kiderült: a képviselőcsoportnak nincs beleszólása a jelölésbe. Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt választjuk ki a posztra alkalmas embert -- fogalmazott az ülést követően Torgyán József. A pártelnök hozzátette: az országos vezetőség korábban már több személyt is alkalmasnak talált, akik nem mindannyian a kisgazda frakció tagjai. Információink szerint a jelöltek között szerepelt Dán János, Zsikla Győző, Csatári József, Kékkői Zoltán, Bernáth Varga Balázs, valamint az éppen frakcióvezetőnek választott Szentgyörgyvölgyi Péter is.
A képviselőcsoport ülésén nem jelent meg Bánk Attila, ám az ex-frakcióvezető úgy nyilatkozott: tudomásul veszi Áder János bejelentését, miszerint a házelnök Szentgyörgyvölgyi Pétert tekinti az FKGP megválasztott frakcióvezetőjének. Bánk Attila továbbra is kitart a mellett, hogy a március 1-jei frakcióülés szabálytalan volt, így az ott hozott döntések sem legitimek. A volt frakcióvezető nem kíván kilépni a képviselőcsoportból, elmondása szerint a polgári platform erősítésén dolgozik. Tény, hogy a Torgyán József leváltását szorgalmazó "mozgalom" egyelőre elbukott, ám úgy tudni, hogy emiatt nem bővül tovább a függetlenek köre. Egyes információk szerint azonban, ha a polgári platform a frakción belül mégsem tud tovább erősödni, kisgazda politikusok nem tartják kizártnak az esetleges frakciószakadást, és azzal egy új kisgazda képviselőcsoport létrehozását. Számítani lehet arra is, hogy a frakcióban megnyert ütközet ellenére Torgyán József pozíciói gyengülnek a pártban, attól függően, hogy milyen újabb adatok kerülnek nyilvánosságra az exminiszter ténykedéséről.