Két dolgot kellett mérlegelnie ma reggelig Áder János házelnöknek az FKGP frakcióvezetésének jövőjével kapcsolatban. A csütörtökön összeült 31 kisgazda képviselő a jelenlevők kétharmadának szavazatával, 26 vokssal leváltotta Bánk Attilát a frakcióvezetői posztról, és helyébe 29 szavazattal Szentgyörgyvölgyi Pétert választotta meg. A vitás kérdések: jogszerű volt-e az ülés, illetve a jelenlevők, vagy a 42 fős kisgazda képviselőcsoport kétharmadának (28 főnek) a szavazata kell-e a személyi döntésekhez. Bánk Attila szerint az ülés nem volt jogszerű, hiszen azt ő egy héttel elhalasztotta, ám az általa "baráti megbeszélésnek" minősített összejövetelen azt a szabályt sem tartották be, hogy elmozdításához 28 szavazat kell. Szentgyörgyvölgyi Péter érvelése úgy szól: az ülés elhalasztása nem volt jogszerű, arról sokan értesítést sem kaptak, a választáshoz pedig elég egy határozatképes ülésen jelenlevők kétharmadának voksa. Az mindenesetre tény, hogy a kisgazda frakciószabályzat nem szól külön arról a kérdésről, elhalasztható-e és milyen módon egy már összehívott ülés.
Bárki legyen is a frakcióvezető, nem várható, hogy a pártban egy csapásra rendeződnek a viszonyok. Torgyán József és Szentgyörgyvölgyi Péter egyaránt úgy nyilatkozott, nem tartanak szükségesnek kizárásokat, mindenki dolgozzon a pártért, elfogadva a többség döntését. Kérdéses, hogy a polgári platform tagjai -- akik közül többeket eddig kizárással fenyegettek -- elfogadják-e az új helyzetet, vagy kilépnek a képviselőcsoportból. Ha Bánk Attila meg tudná őrizni pozícióját -- amire egy esetleges megismételt frakcióülésen lenne esély --, akkor Torgyán József kerülne lépéskényszerbe.
Azt, hogy a kisgazdák "háborújának" nincs vége, mutatja: Boros Imre megbízott agrárminiszter bejelentette, becsületsértésért be akarja perelni Torgyán Józsefet, aki azt állította róla, hogy munkásőr volt. A kisgazda miniszter szerint e szándékától csak a frakció tudja eltéríteni.