Továbbra is versenyben van mindhárom, miniszterelnök-jelöltségre aspiráló politikus -- fogalmazták meg a lapunk által megkérdezett szocialisták az MSZP elnöksége, valamint Medgyessy Péter és Kovács László tegnapi megbeszélésének üzenetét. A körülményeket azonban többen "furcsának" nevezték, mondván, a meghallgatással lehetett volna várni Németh Miklós hazatéréséig. Kérdésként vetették fel azt is, hogy saját elnökségének vajon miről számolt be a testületet több mint két éve vezető pártelnök. Az országos elnökség mindenesetre kvázi jelölőbizottságként maga elé kérette a kormányfőjelöltségre esélyesnek tartott Medgyessy Pétert és Kovács Lászlót, míg Németh Miklóssal a tervek szerint a jövő héten konzultálnak.
Egység, határozottság, profizmus -- így foglalta össze a volt pénzügyminiszter a nyilvánosság előtt már ismert és az elnökség előtt megerősített elképzeléseit. Medgyessy Péter azt mondta: csakis ezek teljesülése esetén tudja vállalni a miniszterelnök-jelöltséget. Az MSZP gazdasági kabinetének vezetője nyilvánvalóvá tette, hogy "az elnökségnél van a labda", azaz a testületnek kell megteremtenie a feltételeket, amelyek biztosítása nyomán az expénzügyminiszter kész a további konzultációkra. Mint arról már beszámoltunk, Medgyessy Péter kormányfőjelöltként a választási felkészülés irányítását is magához vonná, amire a jelenlegi alapszabály nem ad lehetőséget. Az ezt irányító testület vezetője Kovács László, s a Világgazdaság úgy tudja, a pártelnök az ov legutóbbi ülésén világossá tette, akkor sem kíván félreállni, ha nem ő lesz a miniszterelnök-jelölt, azaz maga irányítaná többek között az országos lista elkészítését.
Kovács László tegnap sietett leszögezni: egyetért Medgyessy Péter kitételeivel, s nem lát lényegi különbséget jelölttársa és saját elképzelései között. Szili Katalin elnökhelyettes is a két jelölt helyzetértékelésének azonosságára hívta fel a figyelmet, s hozzátette: mindketten kifejezték készségüket a pártvezetéssel és az egymással való együttműködésre, függetlenül a jelölési folyamat eredményétől. Arra a kérdésre, a két jelölt "hasonló szemléletéből" kiindulva végül mi alapján tenne javaslatot a kormányfőjelölt személyére a testület, válaszul elhangzott: az elnökség és a választmány együttesen tehet ajánlást a kongresszusnak, ám dönthet a többes jelölés mellett is. Az aspiránsok tegnap nem szabtak jelölésüket kizáró feltételeket, s azt sem jelentették ki, hogy többes jelölés esetén nem vállalnák a megméretést.
Ha az elnökség és a választmány sem vállalja fel a döntést, továbbá a jelöltek is kitartanak a legutóbb június 9-ére tervezett kongresszusig, elképzelhető, hogy az utóbbi fórum hozza meg a végső döntést. Jelenleg tehát nemcsak a jelöltek személye, hanem a kibontakozni látszó "megoldás" is megosztja a pártot. Egyesek az MSZP szempontjából katasztrófának nevezték a többes jelölést, amely az aspiránsok jövőjére is különböző hatással lehet. Ez leginkább Kovács Lászlóra vonatkozik, hiszen ha addig kitart és miniszterelnök-jelöltként végül elbukik, elnöki funkciójának legitimitása is megkérdőjeleződne. A kongresszusi többes jelölésről mások úgy vélekedtek: az MSZP-ben nincs olyan személy, aki mögé teljesen egységesen fel tudna sorakozni a párt. Az elkövetkező hetek megmutatják, ezt felismerve a jelöltek képesek-e a kompromisszumra -- tették hozzá.