Ma számol be az MSZP elnökségének késő délutáni ülésén az a háromtagú bizottság, amely meghallgatta szándékairól a miniszterelnök-jelöltségre esélyesnek tartott négy politikust. Kovács László, Medgyessy Péter, Németh Miklós és Nagy Sándor is úgy nyilatkozott: vállalná a jelölést. Közülük eddig Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter jelentette be az esetleges szerepvállalásához általa szükségesnek tartott feltételeket. Ennek fő elemeiként Medgyessy Péter egységes támogatást kér, professzionális kampánycsapatot, világos felelősségi köröket, lehetőséget a jövőbeli kormánytagok, ma még kabinetvezetők kiválasztására, valamint a választási bizottság általa történő vezetését. Németh Miklós még nem fogalmazta meg elvárásait, de emlékezetes, hogy a kormányfőjelölésről szóló tavalyi vitában élesen bírálta az MSZP vezetését.
Több, lapunkat tájékoztató szocialista politikus úgy nyilatkozott, a valódi taktikázás a párton belül csak ezt követően kezdődik. Egyesek megjegyezték: kérdéses, hogy a -- nem minden elemében kidolgozott, de létező -- Kovács--Medgyessy paktum tartható lesz-e. Nem tudni ugyanis, hogy a volt pénzügyminiszter számolt-e a belső támadásokkal és azzal, hogy több, a jelölését meghiúsító kísérlet történik majd.
Figyelemre méltó a sokak által váratlannak minősített Horn Gyula-megnyilatkozás. Az exminiszterelnök bejelentést tett pártelnöki ambícióiról és arról, hogy Kovács Lászlót támogatja miniszterelnök-jelöltként. A pártelnök nem reagált érdemben a felvetésre, ami Kovács László--Horn Gyula megállapodást sejtet a háttérben -- nyilatkozta lapunknak Nagy Sándor frakcióvezető, a szocialista platform első embere. A platform vasárnap esti állásfoglalását ismertetve elmondta: Horn Gyula bejelentése megzavarja a jelölési folyamatot, amelyről azt lehetett valószínűsíteni, hogy demokratikus lesz. Hozzátette, a nyilatkozat idő előtti, hiszen az elnökség még nem foglalkozott a jelöltté válás szempontjaival.
Nagy Sándornak a kormányfőjelöltségre vonatkozó igen válaszát némelyek szintúgy taktikai húzásnak minősítik, mondván, "azzal Németh Miklós szekerét tolja, amennyiben később esetleg visszalép az exkormányfő javára". Ha a Kovács--Medgyessy páros az utóbbi nem kizárható visszakozása esetén nem marad fenn, Kovács--Németh párharc, vagy esetleg kiegyezés várható -- vélik többen, de megjegyzik, egyelőre csak annyit vehető biztosra, hogy a helyzet naponta változik.